Hoppa till huvudinnehåll

Gamla hamnkranen letar nytt hem - Hangöborna får tipsa om plats

Gammal lyftkran med blå himmel i bakgrunden.
Kranen har bevittnat mycket under sina år på kajen. Gammal lyftkran med blå himmel i bakgrunden. Bild: Hangö Hamn/Nina Häggroth kranar,lyftkranar,Hangö

I takt med att Västra hamnen utvidgas så finns det inte längre utrymme för hamnens åldring. Nu önskar Hangö få tips av stadens invånare på ett nytt boende för den så kallade 40 tons kranen.

Lyftkranen togs i bruk år 1911. Den är inte längre i användning. Trotjänaren har ändå historiskt värde och behöver därmed en ny plats att ståta på. En motivering till att den bör bevaras är att den överlevt två världskrig trots att den blev illa tilltygad då hamnen sprängdes 1914.

Gammal lyftkran med grå himmel i bakgrunden.
Kanske du vill se denna på din bakgård? Nu har du chansen! Gammal lyftkran med grå himmel i bakgrunden. Bild: Hangö Hamn/Nina Häggroth kranar,lyftkranar,Hangö,västra hamnen i hangö

I samband med att kranen flyttar nästa vår ska den också målas och få ny panel. De arbetena samt flytten ansvarar Hangö hamn för.

Staden önskar nu få förslag av invånarna om vart kranen ska flytta.

Till och med den 10 oktober kan man skicka sitt förslag till informatören Nina Näsänen per e-post eller skriva det på stadens Facebooksida. För den som föredrar papper och penna går det också att använda sig av stadens initiativlåda på biblioteket.

Rättelse 19.9 15.33: Ninas efternamn var fel tidigare i artikeln.