Hoppa till huvudinnehåll

Hotell Hamburger Börs i Åbo kan rivas nästa sommar – ett nytt hotell ska stå klart 2021

Hotell Hamburger Börs på Eriksgatan i Åbo.
Hotell Hamburger Börs på Eriksgatan i Åbo. Bild: Linus Hoffman / Yle Hamburger Börs,Sokos Hotell,hotell,Åbo,börsen

Hotell Hamburger Börs vid Salutorget i Åbo rivs nästa sommar, och ett helt nytt hotell byggs på samma plats. Det planerar ägaren Lähitapiola.

- Vi hade planer på att renovera den nyare delen av Hamburger Börs, men en nybyggnad är mer ändamålsenlig och är knappt ens dyrare, förklarar Vesa Eskoli, direktör för Lähitapiolas fastighetsplacering.

Den äldre delen av Hamburger Börs är skyddad och den kommer att bevaras. Det är den del av hotellet som vetter mot Köpmansgatan och som är byggd 1895.

Fasaden på gamla Hotell Hamburger Börs, från slutet av 1800-talet
Den gamla delen av hotellet bevaras. Fasaden på gamla Hotell Hamburger Börs, från slutet av 1800-talet Bild: Linus Hoffman / Yle Hamburger Börs,hotell,Åbo,börsen

En ny hotelldel i jugendstil med fasaden mot Salutorget byggdes 1909, men den revs 1976, trots ett stort motstånd och protester från Åboborna. Då myntades begreppet Åbosjukan, då rivningshysterin ledde till många snabba beslut om att riva och bygga nytt.

Istället byggdes där ett nytt Hamburger Börs, som öppnades 1979, men som nu ska rivas.

Nybygget ska bättre respektera den omgivande miljön

- Fasaden mot Salutorget kommer att förändras mycket. Den kommer bättre att respektera de övriga husen och miljön kring Salutorget, säger Eskoli.

- Det är ett utmanande projekt, men samtidigt verkligt ambitiöst. Vi är entusiastiska över att få bygga någonting helt nytt precis i centrum av Åbo, säger arkitekt (SAFA) Janne Helin vid Schauman Arkitekter, som är huvudplanerare för nybygget.

Arkitekt (SAFA) Janne Helin visar på en husritning från början av 1900-talet var ingången till det nya hotell Hamburger Börs kommer att finnas.
Janne Helin visar hur det gamla Hamburger Börs bevaras. Arkitekt (SAFA) Janne Helin visar på en husritning från början av 1900-talet var ingången till det nya hotell Hamburger Börs kommer att finnas. Bild: Linus Hoffman / Yle Hamburger Börs,Scandic,hotell,Åbo,schauman arkitektbyrå

Det är utmanande att få de gamla och nya delarna att passa ihop, medger Helin, men dessutom borde nybygget passa Åbo stad och Åboborna i smaken också, och det är minst lika utmanande.

- Vi har inte presenterat en enda bild av eller skiss ännu, men det finns fullt med åsikter på sociala medier redan, konstaterar Helin.

Så mycket kan Helin ändå avslöja att ingången kommer då att finnas på det gamla Hamburger Börs innergård, via den ursprungliga uteserveringen.

Uteträdgård med bord och stolar på hotell Hamburger Börs innergård.
Här på innergården kommer den nya ingången till hotellet att finnas. Uteträdgård med bord och stolar på hotell Hamburger Börs innergård. Bild: Linus Hoffman / Yle Hamburger Börs,hotell,Åbo,bier garten

Ny hyresgäst ser gärna ett helt nytt hotell

Den nuvarande hyresgästen TOK:s avtal slutar i juni 2019, och Lähitapiola har istället tecknat under ett hyreskontrakt med Scandic Hotels.

- Vi hoppas kunna sätta igång genast då den gamla hyresgästen flyttat ut, så att vi kan börja bygga det nya hotellet sommaren 2019, säger Eskoli.

Scandic planerar att öppna det nya Hamburger Börs i början av år 2021, men Scandic Hotels Finlands vd Aki Käyhkö poängterar att man inte själv kan påverka tidtabellen.

Forumkvarteret i Åbo sett uppifrån.
Uppe på bilden syns Salutorget. Det gula huset med grått tak är den ursprungliga Hamburger Börs. Den bruna byggnaden däremellan ska rivas och ersättas med ett nybygge. Forumkvarteret i Åbo sett uppifrån. Bild: Åbo stad Åbo,Salutorget (Åbo),Turun Sanomat headquarters,Hamburger Börs,forumkvarteret i åbo

- Vi hoppas att detaljplaneändringen och byggtillståndet beviljas i snabb takt, men processen har nyss börjat, säger Käyhkö.

Förslaget till detaljplaneändring ska ännu i höst presenteras i Åbos stadsplanerings- och miljönämnd.

Åbo Underrättelser var först med nyheten om att Hamburger Börs ersätts med ett helt nytt hotell.