Hoppa till huvudinnehåll

HS-mätning: Stödet för De gröna fortsätter minska

De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.
De grönas riksdagsledamot Touko Aalto. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Touko Aalto,Gröna förbundet,Riksdagsledamot,politiker i Finland

Stödet för oppositionspartiet De gröna fortsätter att minska även i Helsingin Sanomats partimätning.

Om riksdagsval hölls nu skulle 12,9 procent av väljarna rösta på De gröna, visar opinionsundersökningen gjord i september. I augusti var stödet 13,7 procent i motsvarande mätning.

I augusti för ett år sedan var stödet för partiet uppe i 17,5 procent i HS-mätningen.

I Yles partimätning i början av september fick De gröna ett stöd på 12,6 procent.

Partiordförande Touko Aalto är sjukskriven tills vidare på grund av utmattning.

Sannfinländarna uppåt, SDP störst

Stödet för oppositionspartiet Sannfinländarna har ökat lika mycket som De gröna har tappat - 0,8 procentenheter - och är nu 8,7 procent.

För de övriga partiernas del noteras inga större förändringar: SDP är fortfarande störst med 21,4 procent av väljarstödet, följt av Samlingspartiet (19,7 procent) och Centern (15,5 procent).

För Vänsterförbundet är stödet oförändrat från föregående mätning, 9,6 procent, och SFP har 4,5 procent av väljarna bakom sig.

Stödet för regeringspartiet Blå framtid är 1,6 procent - i mätningen i augusti hade partiet 1,2 procent och har alltså gått framåt en del.

2 300 människor tillfrågades. Felmarginalen är plus minus två procentenheter.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Inrikes