Hoppa till huvudinnehåll

Jordgubbar med mysterienålar sprider oro i Australien - nålskurkar kan få 15 års fängelse

Jordgubbar.
Jordgubbar. Bild: Jean-Michel Labat/ARDEA/All Over Press jordgubbe

I Australien har det uppdagats ett hundratal fall med nålar som har hittats i jordgubbar och frukter. Det är skrämmande både för konsumenter som kan skadas och för producenter som inte kan sälja sina produkter.

Det började med att jordgubbar från en odlare i Queensland i norra Australien hade nålar i sig – sedan spred sig fallet. Nu dyker nålförsedda jordgubbar upp här och där i landet.

De senaste rapporterna är att även ett äpple och en banan fått nålar i sig.

Hittills har polisinrättningar runt om i Australien tagit sig an över hundra fall med nålar i olika födoämnen, främst jordgubbar.

Ingen har ännu skadats av nålarna.

Ingen vet heller vem eller vilka som ligger bakom ofoget. Eller ens hur utbrett fenomenet egentligen är.

Dyrt för odlare

Så länge ingen har skadats är det främst odlarna i Australien som lider.

Jordgubbsindustrin är värd ungefär 100 miljoner euro, men i och med nålmysteriet har efterfrågan på jordgubbar rasat och odlare måste slänga stora mängder av skörden.

- Det kostar oss väldigt mycket pengar. På vår farm kostar det 35 000 dollar per dag att skörda de jordgubbar som vi sedan slänger, säger en odlare i Wamuran nära den australiska östkusten.

För att få ett slut på nålarna i frukt och bär finns det planer på att skärpa straffen för att förorena födoämnen. Maxstraffet ska höjas från tio års fängelse till femton år.

Bluffofog?

Ett stort frågetecken i jordgubbsghärvan är antalet verkliga fall.

Det finns misstankar om att en del av de rapporterade fallen i själva verket är bluffar.

Även det ses som ett stort brott.

Eftersom de eventuella bluffmakarna sprider skräck bland konsumenter blir jordgubbarna oköpta. Skrämseltaktiken skadar med andra ord jordgubbsindustrin i hela landet.

- Det är inte roligt när man riskerar levebrödet för hårt jobbande australiensare. Om du gör något sådant ska vi komma och hämta dig och bestraffa dig, säger premiärminister Scott Morrison.

Premiärministern säger att regeringen funderar på att höja maxstraffet även för personer som skadar industrin med sina bluffar. Maxstraffet kan bli tio år i fängelse.

Källa: Reuters

Läs också