Hoppa till huvudinnehåll

Macrons ex-livvakt klädde ut sig till polis och attackerade demonstranter – nu förhörs han av senaten i presidentens största bakslag hittills

Emmanuel Macron med Alexandre Benalla inför den andra omgången i det franska valet 2017.
President Macron och Benalla. Emmanuel Macron med Alexandre Benalla inför den andra omgången i det franska valet 2017. Bild: EPA/Etienne Laurent Emmanuel Macron,Alexandre Benalla

I dag onsdag ska president Emmanuel Macrons före detta livvakt och medarbetare Alexandre Benalla förhöras i den franska senaten.

Det var i juli månad som tidningen Le Monde avslöjade att president Macrons medarbetare Alexandre Benalla klätt sig i polismundering utan att vara polis och brukat våld mot demonstranter under första maj.

Han sparkades efter det att uppgifterna läckt ut i medierna.

Skandalen har inneburit Emmanuel Macrons största nederlag sedan han tillträdde som president förra året.

- Benallaaffären är dock en storm i ett vattenglas, tycker pensionären Jocelyne Davril som jag träffar på en boulevard i östra Paris.

Som så många fransmän är hon väl insatt i skandalen. Jocelyne anser att det finns viktigare saker att lösa.

- Som arbetslösheten och den minskade köpkraften till exempel, poängterar hon.

Presidentens största motgång

Ändå råder det ingen tvekan om att Benallaaffären är en skandal som kommer att lämna djupa spår på Macrons presidentskap.

Enligt en färsk undersökning utförd av opinionsinstitutet Ifop vill 76 procent av fransmännen få klarhet i vem Alexandre Benalla verkligen är.

Har Macron en egen privat armé? Är Benalla nu verkligen avskedad eller har han bara tillfälligt tagits ur tjänst? Vem har givit honom flera privilegier?

Detta är också frågor man kommer att kräva svar på i den franska senaten under onsdagen. Benalla ställs där inför en flera timmar lång utfrågning.

Benalla känner sig utsatt

-Om jag inte kommer till utfrågningen verkar det som om man kommer att sända polisen efter mig. Jag upplever det som ett hot, sa Alexandre Benalla till riksradiokanalen France Inter i mitten av september.

Åklagare har tidigare inlett en utredning mot honom. Enligt tidningen 20 minutes ger det honom rätten att inte svara på frågorna i Senaten.

Flera ledamöter i Macrons parti LREM kommer dock att bojkotta utfrågningen.

Tidningen L'Express skriver att de anser att oppositionen försöker vinna poäng genom att sjåsa upp stämningen.

Anses vara duktig

Den 27-årige Alexandre Benalla var chef för Emmanuel Macrons säkerhetsarbete under presidentvalskampanjen 2017 och anställdes därefter som en del av presidentstaben.

Han har växt upp under enkla förhållanden, intresserade sig redan i tonåren för säkerhetsarbete och har snabbt arbetat sig upp. Tidigare har han arbetat för president François Hollande.

-Det är en duktig kille, intygar flera personer i hans omgivning.

-Han kan dock bli lite hetlevrad ibland, säger andra källor till franska medier.

När Benalla i somras avslöjades på en film på sociala medier som falsk polis och där han misshandlade demonstranter under första maj utbröt alltså skandalen.

Den som låtsas vara polis kan få både böter och fängelse i upp till ett år i Frankrike.

Vem gav privilegierna?

Uppgifter visar även att Benalla tilldelats en rad omotiverade privilegier såsom en lyxbil av en typ som bara används för högre polisbefäl. Han har följt presidentparet såväl på officiella som privata uppdrag.

Han har även fått en lägenhet i ett byggnadskomplex som vanligtvis ges av Elyséepalatset för helt andra personalkategorier och han har erhållit passerkort till Nationalförsamlingen.

I pressen har Macron anklagats för att ha en romantisk relation med sin livvakt.

- Alexandre Benalla har aldrig varit min älskare, fick presidenten intyga i slutet av juli.

Sparkad men jobbade ändå för Macron

Trots att Benalla formellt sparkats har han fortsatt vara presidentens livvakt under exempelvis firandet av den franska nationaldagen den 14 juli.

Dagen efter försökte han styra om planerna kring säkerhetsarrangemanget när det franska fotbollslandslaget kom tillbaka till Paris efter VM-segern i Ryssland.

Benalla förhördes redan i somras i Nationalförsamlingen. Men då han inte gav några klara svar på frågorna, tätnade mystiken.

På grund av skandalen var han tvungen att ställa in sitt planerade bröllop.

Presidenten otydlig

Varken President Emmanuel Macron eller inrikesminister Gérard Colomb har gett några klara besked om vad de verkligen känner till gällande Benallas befogenheter.

– Det som hände den första maj är mycket allvarligt. För mig var det ett svek, ett förräderi, sa Emmanuel Macron i samma veva.

Vid flera tillfällen har presidenten anklagats för att ha placerat sitt kompisgäng på strategiska platser, trots att de saknar erfarenhet för sina befattningar.

– Om man söker efter en ansvarig är det jag och enbart jag. Det var jag som litade på Alexandre Benalla, sa han.

Att Macron inte anses ha tagit i med hårdhandskarna mot sin före detta livvakt har fått både oppositionspolitiker och journalistkåren att anklaga honom för att vilja mörklägga affären.

Författaren och f d diplomaten Alain Lefebvre
Författaren och ex-diplomaten Alain Lefebvre som bla. jobbat på franska ambassaden i Stockholm är gift med en finländska. I sin aktuella bok ‘Macron svensken’ skriver han att president Macron borde låta sig inspireras av den finländska och svenska offentlighetsprincipen. Författaren och f d diplomaten Alain Lefebvre Bild: Yle/Johan Tollgerdt författare,Alain Lefebvre

- Det råder stora problem gällande offentlighetsprincipen i Frankrike, anser franske författaren och före detta diplomaten Alain Lefebvre.

Han har bott i Stockholm och är gift med en finländska.

Frankrike behöver ökad offentlighetsprincip

I sin aktuella bok «Macron svensken» uppmanar han presidenten att låta sig inspireras av både den finländska och svenska offentlighetsprincipen.

- Allt fler fransmän inser att vi i Frankrike behöver den nordiska möjligheten att lätt kunna granska våra politiker, säger han.

Han understryker att då insynen inte är utbredd i Frankrike måste allmänheten ofta förlita sig till grävande journalistiska sajter såsom Den fjättrade ankan (Le Canard Enchainé) och Mediapart.

Borde inspireras av Norden

-Tyvärr verkar det dock som om många franska politiker är emot den nordiska offentlighetsprincipen, säger Lefebvre.

Den så kallade Benallaskandalen är den första riktigt stora motgången för Emmanuel Macron sedan han tillträdde som president förra året. Opinionssiffrorna dalar kraftigt.

60 procent av de franska väljarna är nu missnöjda med presidenten, visar en undersökning presenterad i politiska tidningen L’Express den 17 september.