Hoppa till huvudinnehåll

Ödesdag för Danske Bank - vd:n avgår, kursen faller och misstankar om penningtvätt blir offentliga

50-eurossedlar.
50-eurossedlar. Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,sedlar,Eurosedlar,50 euro note,valutor,ekonomi,lön,Köpkraft,penningtvätt,ekonomisk brottslighet

Danske Banks vd, Thomas Borgen, lämnar sin post - sannolikt som följd av de misstankar om grov penningtvätt som förekommit i bankens filial i Estland.

I ett börsmeddelande på onsdagen heter det att Borgen slutar som högsta chef för banken, men stannar kvar tills en efterträdare har utsetts.

Själv säger han att Danske Bank - och han själv - inte har lyckats leva upp till sina förpliktelser i fråga om att övervaka penningtvätten i Estlandskontoret. Han beklagar detta djupt.

Just nu faller Danske Banks aktie som en sten på Köpenhamns-börsen. Det beror bland annat på rädsla för att banken kommer att avkrävas böter i miljardklassen om det uppdagas att banken varit med om penningtvätt.

Vem visste om penningtvätten?

Borgens avgångsbesked kommer samma dag som Danske Bank ska offentliggöra sin utredning om vad som hände mellan 2007 och 2015, då Estlandsfilialen misstänktes ha tvättat pengar från Ryssland och andra tidigare sovjetstater.

Det är en utomstående advokatbyrå som gjort granskningen.

Det som redan har läckt ut är att åtta tidigare anställda har anmälts till polisen i Estland.

Tidningen Wall Street Journal avslöjade nyligen att transaktioner värda 150 miljarder dollar har överförts till konton i Danske Bank i Estland. Kontona tillhörde inte estniska medborgare och de ca 3 000 personer som gjorde transaktionerna var inte heller ester.

Skandalen är enorm

Tidigare i somras medgav Thomas Borgen att skandalen är enorm, och att det är ställt utom allt tvivel att filialen i Estland har haft brottslingar som kunder.

Det finns många frågor som vi kanske får svar på i dag:

- är Danske Banks medarbetare i Estland misstänkta för delaktighet i penningtvätten?
- hur högt upp i koncernens ledning kände man till olagligheterna?
- har bankens ledning struntat i de varningsklockor som ringt redan i början av decenniet om att allt inte stod rätt till i Estlands-filialen?
- vem är det som använt Estlandsfilialen för penningtvätt?