Hoppa till huvudinnehåll

Pakistans ex-premiärminister släpps efter två månader – var dömd till 10 års fängelse för korruption

Nawaz Sharif i en folkmängd, på hustrun Kulsoom Nawaz begravning.
Nawaz Sharif begravde sin hustru Kulsoom Nawaz tidigare i år. Nawaz Sharif i en folkmängd, på hustrun Kulsoom Nawaz begravning. Bild: EPA-EFE/RAHAT DAR Nawaz Sharif,Pakistan

Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif och hans dotter, tillika politiska arvinge Maryam Nawaz har frisläppts. Båda dömdes i somras till tio respektive sju års fängelse för korruption.

Domen handlar om egendom i London som familjen ska ha anskaffat genom holdingbolag registrerade på Brittiska Jungfruöarna. Familjens misstänkta kopplingar till holdingbolagen avslöjades i samband med den så kallade Panamaläckan.

Maryam Nawaz, dotter till tidigare premiärminister i Pakistan Nawaz Sharif.
Maryam Nawaz. Maryam Nawaz, dotter till tidigare premiärminister i Pakistan Nawaz Sharif. Bild: EPA-EFE/RAHAT DAR Maryam Nawaz

Beslutet om frigivning fattades av Högsta domstolen i Islamabad som anser att åklagaren inte kunnat bevisa att fastigheterna i London faktiskt ägs av Nawaz Sharif.

Domen föll i juli i år. Familjen Sharif har nekat till alla anklagelser. Nawaz Sharif anser att domen är politiskt motiverad.

Gyllene tillfälle att mobilisera politiska supportrar

Överklagandet av domen behandlas fortfarande i domstolen, men domaren ansåg att Sharif omedelbart bör friges medan ärendet behandlas klart.

Sharif med dottern Maryam möttes av supportrar som kastade rosenblad på deras bil när de lämnade fängelset i garnisonsstaden Rawalpindi.

Nawaz Sharifs politiska supportrar firar Sharifs frigivning från fängelse. Karachi, Pakistan.
Frigivningen har firats av supportrar runtom i Pakistan, bland annat i Karachi. Nawaz Sharifs politiska supportrar firar Sharifs frigivning från fängelse. Karachi, Pakistan. Bild: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER Nawaz Sharif,Pakistan
Pakistanska kvinnor firar frigivningen av ex-premiärministern Nawaz Sharif, i Lahore i Pakistan.
Frigivningen firades också i Lahore. Pakistanska kvinnor firar frigivningen av ex-premiärministern Nawaz Sharif, i Lahore i Pakistan. Bild: EPA-EFE/RAHAT DAR Nawaz Sharif,Pakistan,demonstration

Frigivningen kan betraktas som en politisk seger för Sharif, vars parti PML-N förlorade parlamentsvalet i juli. Motståndaren, det socialdemokratiska partiet PTI under ledning av Imran Khan utropade sig till vinnare.

- Sharif kommer att utnyttja det för att ytterligare driva narrativet att domen är politiskt motiverad, sade den politiska analytikern Hassan Askari till nyhetsbyrån AFP.

Nawaz Sharifs politiska supportrar firar Sharifs frigivning från fängelse. De sträcker upp armarna, håller i plakat med bilder på Sharif.
Supportrar i Multan, Pakistan. Nawaz Sharifs politiska supportrar firar Sharifs frigivning från fängelse. De sträcker upp armarna, håller i plakat med bilder på Sharif. Bild: EPA-EFE/FAISAL KAREEM Nawaz Sharif,demonstration,Pakistan

Frigivningen ger Nawaz möjligheten att mobilisera det egna och andra oppositionspartier mot regeringen. Sharifs bror, Shahbaz Sharif som nu leder partiet, har inte samma karisma och politiska stöd som brodern, konstaterar Askari.

Avsatt tre gånger

Nawaz Sharif tvingades avgå som premiärminister ifjol somras, på grund av misstankar om korruption. Det är inte första gången som Sharif avsatts.

1993 avsattes han på grund av misstankar om korruption. 1997 vann han valet, men avsattes i samband med en militärkupp år 1999.

Nawaz återvände till Pakistan 2007 och återintog posten som premiärminister 2013.

Ingen av Pakistans premiärministrar har suttit i sitt ämbete en hel premiärministerperiod.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes