Hoppa till huvudinnehåll

Sampo Terho om abortfrågan: "Faller Soini faller regeringen"

Sampo Terho
Sampo Terho Bild: Lehtikuva Sampo Terho

De blå gör det planerade misstroendevotumet mot utrikesminister Timo Soini (Blå) till en regeringsfråga. Soinis partikollega, kulturminister Sampo Terho säger att om Timo Soini inte får fortsatt förtroende som minister faller hela regeringen.

- För De blå är det självklart att om en minister i regeringen förlorar i en förtroendeomröstning så betyder det att riksdagen har tappat förtroendet för hela regeringen, säger Terho till Yle. Varje minister är en del av den gemensamma regeringen.

Terho utgår i från att Centerns och Samlingspartiets riksdagsledamöter röstar för förtroende för Soini.

- Det handlar om åsiktsfrihet och att också en minister har rätt att utöva sin religion.

Sipilä: Regeringen står bakom Soini

På tisdagen meddelade statsminister Juha Sipilä (C) att regeringen står bakom sin utrikesminister vid en eventuell förtroendeomröstning i riksdagen. Vi har ingenting att anmärka på Timo Soinis sätt att sköta sitt jobb, sade Sipilä.

För en vecka sedan föreslog oppositionspartierna SDP, De gröna, Vf och SFP misstroende för utrikesminister Soini. Det är möjligt att misstroendet läggs fram i riksdagen i morgon, och att omröstningen sker på fredag.

Enligt oppositionen har Soini handlat i strid med Finlands officiella linje då han i offentligheten stött abortmotståndare.

JK kom med klander

På tisdagen kom Justitiekansler med sitt utlåtande om Soinis deltagande i ett anti-abort-evenemang i Kanada i maj. Det skedde under en tjänsteresa till Kanada.

Enligt JK borde Soini iaktta större försiktighet och noggrannhet då han väljer vilka evenemang han deltar i. Soinis egna åsikt kan tas för Finlands åsikt, påpekade JK.

Det är oklart hur Sannfinländarna tänker rösta i förtroendefrågan.

Partiets ordförande Jussi Halla-aho meddelar per textmeddelande till Yle att Sannfinländarna inte står bakom det "rödgröna" misstroendet, och att man sannolikt fattar ett gruppbeslut på torsdagen hur man ämnar rösta.

Ursprungsartikel Ari Hakahuhta och Kristiina Tolkki/ Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes