Hoppa till huvudinnehåll

Svenska tennisdomaren straffas för uppmärksammade gesten i US Open – stängs av i två veckor för att ha peppat spelare mitt under match

Mohamed Lahyani.
Mohamed Lahyani. Mohamed Lahyani. Bild: imago/Action Plus/All Over Press Mohamed Lahyani

Den svenska tennisdomaren Mohamed Lahyani har stängts av i två veckor. Det efter att domaren peppat Nick Kyrgios att spela bättre mitt under en US Open-match. En match som Kyrgios efter det vände och vann.

– Jag vill hjälpa dig. Det här är inte du, jag vet det. Du är fantastisk för tennisen.

Det sa Lahyani till Kyrgios efter att ha klivit ner från sin domarstol och närmat sig australiensaren, som i det läget låg under med 0–1 i set och 0–3 i game i andra set.

Sedan då? Kyrgios vände och vann med 3–1 i set.

– Han sa att han gillade mig. Jag är inte säker på att det var ett ”pep-talk”. Han sa bara att det inte såg bra ut. Jag vet att det jag gjorde där ute inte var bra nog, förklarade Kyrgios själv efter matchen.

"Inte domarens roll"

Men tennisvärlden rasade.

– Det är inte domarens roll att gå ned från stolen, sa Roger Federer då enligt Sportbladet.

– Domaren behöver inte prata med honom överhuvudtaget. Det enda han kan säga till honom är att vara uppmärksam, för om han fortsätter på det här sättet så får han en varning. Det kan han säga från sin stol, han behöver inte kliva ned för det, sa i sin tur motståndaren Pierre-Hugues Herbert.

Hoppa över Twitterpostning

ATP meddelade snabbt att man inleder en utredning i den svenska domarens beteende. Nu har domen fallit.

Lahyani stängs av i två veckor.

– Även om han ville väl var hans agerande beklagligt och kan inte lämnas utan disciplinära åtgärder från oss. Vi vet att vi kommer att lära av detta och ser fram emot att välkomna honom tillbaka i oktober, säger Gayle David Bradshaw, ATP:s vice ordförande för regler och tävling enligt SVT.

Enligt ATP äventyrade Lahyani opartiskheten som krävs av en domare.

Ville bara kolla att Kyrgios var i skick – fick flankstöd från överraskande håll

Själv menade Lahyani att han bara var orolig över Kyrgios hälsa och ville kolla om australiern behövde vård. Att han lämnade stolen berodde enligt honom på den höga ljudnivån inne på arenan.

En som försvarade domarens agerande var något överraskande John McEnroe.

– Det är en otroligt händelse, men han gjorde det av rätt anledning. Han kommer nog bli avstängd och inte får döma i de stora matcherna åtminstone i år, och det tycker jag är fel. Visst, han är en domare som gillar rampljuset, men ändå: han försökte göra något för sporten, konstaterade den ökänt hetlevrade tidigare spelaren.

Enligt SVT kommer Lahyani i och med avstängningen att missa China Open i Peking och Shanghai Masters, men väntas vara tillbaka i domarstolen den 15–21 oktober för Stockholm Open.

Källor: SVT Sport, Sportbladet

Läs också

Nyligen publicerat - Sport