Hoppa till huvudinnehåll

USA:s utrikesministerium: Terrordåden minskade, men hotbilden har förändrats

Vy över Mosul i ruiner.
Mosul befriades från IS efter en utdragen offensiv mot staden ifjol. Vy över Mosul i ruiner. Bild: AFP / Lehtikuva Mosul,Irak,Islamiska staten (IS)

Antalet terrorbrott i världen minskade med 23 procent år 2017 jämfört med året innan. Det visar den årliga terrorraporten från USA:s utrikesministerium. Dödligheten sjönk med 27 procent.

Minskningen beror enligt Nathan Sales, som leder USA:s antiterrorenhet, på en ”dramatisk” minskning av antalet terrordåd i Irak.

USA-stödda irakiska trupper har under fjolåret befriat nästan alla områden i Irak och Syrien som kontrollerades av terrororganisationen IS.

I rapporten konstaterar man ändå att hotbilden har blivit mer komplicerad.

Terrorgrupper som IS och al-Qaeda har visat sig vara målmedvetna och ha förmåga att anpassa sig till förändringarna i Irak, Syrien, Afghanistan, Libyen, Somalia och Jemen.

Grupperna har blivit dispergerade och aktiviteten bedrivs i lönndom. De utnyttjar internet för att inspirera sina följare till att begå terrordåd och därför biter inte traditionella militära aktioner längre lika bra på dem, konstaterar rapporten.

Källa: Reuters