Hoppa till huvudinnehåll

Vettel har inte ännu gett upp hoppet om VM-titeln – Sauberchefen medger att han underskattade Kimi-effekten: ”Betyder mycket för sponsorerna”

Ferrari-bil i farten.
Ferrari-bil i farten. Bild: Srdjan Suki / EPA / All Over Press Scuderia Ferrari

Sex lopp återstår av formel 1-säsongen 2018. Tillräckligt med tid för att ännu vända på VM-serien, säger Sebastian Vettel. Sauber-chefen Frederic Vasseur blickar i sin tur ännu längre in i framtiden.

Lewis Hamilton rev upp en 40-poängsmarginal i VM-titelracet i och med deltävlingssegern i Singapore. Två poäng till och det skulle ha räckt med en andraplats i resten av säsongens lopp för brittens del.

Frågar man Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens måste Ferrari skärpa sig nu.

– För Sebastian gäller det nu att kunna svälja all förtret, glömma den här helgen, resa till Sotji och börja om från början där. Stallet måste också skärpa sig. Jag skulle vilja kalla deras säsong så här långt amatörmässig, konstaterade af Petersens efter helgens lopp i Singapore.

Lewis Hamilton.
Fördel Lewis Hamilton i kampen om VM-titeln. Lewis Hamilton. Bild: Valdrin Xhemaj / EPA-EFE / All Over Press Lewis Hamilton

Sebastian Vettel skriver under analysen i en intervju för F1.com.

– Resultatet i Singapore var inte det vi önskade. Gör man ens ett litet misstag på den här nivån så kommer motståndarna att utnyttja det. Men nu är det dags att blicka framåt. Vi har mycket att lära oss, säger Vettel.

Nästa lopp på Mercedes-dominerad bana

Nästa lopp körs i ryska Sotji den 30.9. En bana där Mercedes har vunnit samtliga fyra deltävlingar som arrangerats sedan premiären under OS-året 2014.

Men Vettel litar på att Ferrari i år kommer att kunna utmana VM-ettorna.

Sebastian Vettel sprutar champagne på Valtteri Bottas.
Valtteri Bottas klättrade högst upp på prispallen i Sotji i fjol. Sebastian Vettel sprutar champagne på Valtteri Bottas. Bild: imago/HochZwei/All Over Press Sebastian Vettel,Valtteri Bottas

– Vi har bättrat där varje år, banan torde passa oss väl i år. Jag anser inte att det finns en endaste bana där vi skulle vara klart sämre, säger Vettel.

"En enorm inverkan på våra marknadsföringssiffror"

Sex lopp återstår också av Kimi Räikkönens karriär i Ferrari. Efter den pågående säsongen flyttar Räikkönen till Sauber – stallet där han började sin F1-karriär.

Flytten har redan lett till klirr i kassan för stallet, berättar stallchefen Frederic Vasseur för Motorsport (bakom betalmur).

– Det att vi avslöjade kontraktet med Kimi har haft en enorm inverkan på våra marknadsföringssiffror, berättar Vasseur för sajten.

– Vi märker det varje vecka. Nästa år är han en av totalt tre världsmästare i serien (efter att Fernando Alonso gjort sitt reds.anm.), vilket betyder otroligt mycket för sponsorerna, fortsätter han.

Frederic Vasseur.
Frederic Vasseur. Frederic Vasseur. Bild: imago/HochZwei/All Over Press Frédéric Vasseur

Sauber har redan tidigare konstaterat att de lägger sitt krut på att satsa på nästa år, men har också förbättrat på under den pågående säsongen.

– För ett år sedan skulle jag aldrig ha kunnat övertala Kimi att skriva på för oss. Jag vill tacka alla i vårt utvecklingsteam för att vi har blivit ett stall som det lönar sig att skriva på för, säger Vasseur.

Ilta-Sanomat rapporterade först om Vasseurs kommentarer i Finland.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Sport