Hoppa till huvudinnehåll

De nordiska public service-bolagen är oroade över DR:s situation

Danmarks public service-bolag DR har den här veckan offentliggjort ett omfattande sparprogram. Åtgärderna är en följd av den danska regeringens beslut att minska DR:s finansiering med en femtedel fram till år 2023. De övriga nordiska public service-bolagen (Yle, SVT, SR, UR, RÚV och NRK) har i ett gemensamt ställningstagande uttryckt sin oro över DR:s situation.

”Vi följer den danska utvecklingen med djup oro. I de nordiska länderna är förtroendet för public service högt. De omfattande nedskärningarna på DR kommer att försvaga dess möjligheter att fungera som en gemensam nationell arena. De största förlorarna på de stora besparingarna är den danska publiken. Behovet av medier som kan verka oberoende av ekonomiska och politiska intressen har aldrig varit större. En förändring av DR från att vara en medieinstitution till att bli en kulturinstitution kommer inte att stärka den danska demokratin.”

Thor Gjermund Eriksen, generaldirektör, NRK
Magnús Geir Þórðarson, generaldirektör, RÚV
Cilla Benkö, verkställande direktör, SR
Hanna Stjärne, verkställande direktör, SVT
Sofia Wadensjö Karén, verkställande direktör, UR
Merja Ylä-Anttila, verkställande direktör, Yle

Bolaget