Hoppa till huvudinnehåll

Dricksvattnet ska kokas i Söderkulla och Tasträsk

vatten fungerar inte
vatten fungerar inte Bild: Yle/Joel Grönqvist fungerar inte

Det har hittats bakterier som tyder på en förorening av ytvattnet i vattenprover tagna i vattentornet och vattennätet i Söderkulla.

Invånare i centrum av Söderkulla samt Tasträsk uppmanas att för säkerhets skull koka allt vatten som används i matlagning eller som dricksvatten.

På hälsocentralen har man inte märkt av att patienter skulle ha mer magbesvär än normalt.

Mat- och dricksvattnet ska kokas i cirka fem minuter. Färska frukter och grönsaker ska inte sköljas med okokt vatten.

Man kan diska kärl med vattnet och använda dem efter att de har torkat. Det går också att duscha och tvätta byk med vattnet.

Sibbo kommuns hemsida ges svar på frågor om situationen.

En karta där området invid Tasträsk är omringat.
Vattnet ska kokas på området som är har märkts ut på kartan. Klicka på bilden för att göra den större. En karta där området invid Tasträsk är omringat. Bild: Miljöhälsovården Söderkulla,Sibbo,kartor

Vattenverket har isolerat vattentornet från vattennätet och ska skölja vattennätet. Söderkulla vattentorn ska tvättas och desinficeras på fredagen.

Miljöhälsovården samt vattenverket försöker ta reda på orsaken till föroreningen.

Vattenverket ordnar tillfällig vattenutdelning på K-Supermarkets gård i Söderkulla (Järnvägsgränd 4) från och med senast klockan 16 på torsdagen. Egna vattenkärl ska tas med.

Om du misstänker att du har fått magsymptom på grund av dricksvattnet så ska du ta kontakt med den egna hälsostationen. Sibbobor kan ringa hälsostationen på numret 09 2353 6001.

Miljöhälsovårdens jour svarar på kommuninvånares frågor om vattenkokning på torsdag mellan klockan 16 och 20 på telefonnumret 040 168 8844.

Mer information kommer på fredagen klockan 15.

Torsdag klockan 15.53: Artikeln uppdaterades med en karta över området där vattnet kan vara förorenat.