Hoppa till huvudinnehåll

Kennelklubben och Helsingfors universitet samarbetar för sundare hundavel - forskarna får tillgång till uppgifter om över 2 miljoner hundar

En hund av rasen Beagle ligger på ett vitt golv. Hunden ser lite ledsen ut.
En hund av rasen Beagle ligger på ett vitt golv. Hunden ser lite ledsen ut. Bild: Peter Kirillov beagle,hund,valpar,trötthet,ledsen

Kennelklubben och Helsingfors universitet har slutit ett avtal för att göra hundaveln sundare.

Det vetenskapliga forskningsarbetet som gäller hundarnas hälsa ska utvecklas och man vill utreda hur forskningen kan utnyttjas i hundaveln, meddelar Kennelklubben och universitetet i ett pressmeddelande.

- Det behövs allt mer pålitlig forskning som kan användas i det praktiska avelsarbetet och för att främja hundars hälsa och välbefinnande, säger Harri Lehkonen, styrelseordförande i Kennelklubben.

Kennelklubben har material, universitetet forskare

Medan Kennelklubben har omfattande material om hundars hälsa har universitetet forskare och utrustning.

- Kennelklubben är en mycket värdfull samarbetspart för oss, säger dekanen Antti Sukura vid veterinärmedicinska fakulteten.

I Kennelklubbens register finns uppgifter om över två miljoner hundar. Forskningsrön har registrerats ända sedan år 1988 och innehåller 1,13 miljoner enskilda forskningsresultat.

Årligen görs över 60 000 nya hälsogranskningar. De vanligaste gäller ögon, höft och leder i tassarna.

Det här materialet kan forskarna utnyttja.

Samarbetat också tidigare

Till exempel utvecklades gångtestet för hundar med platt nos som ett samarbete mellan veterinärmedicinska fakulteten och rasföreningarna.

Genom gångtestet ser man hur andfådd hunden blir och man kan sluta sig till förmågan att uppta syre.

Nu pågår bland annat forskning som gäller hjärtsjukdomar hos salukier, växtstörningar i höftleden hos schäfrar, och vissa andra raser, och ärftliga ögonsjukdomar hos västgötaspetsar.

En schäfer springer på ett gräsplan.
Schäfer. En schäfer springer på ett gräsplan. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press schäfer,varg eller hund test

Nationella raser inte mer inavlade än andra

I Sverige har man slagit larm om att många raser som anses vara nationella svenska raser hotas av inavel. Det gäller speciellt tolv raser som betraktas som specifikt svenska.

Enligt en studie som SVT skriver om handlar det om drever, hamiltonstövare och jämthund.

Finsk spets
Spetsvalpar. Finsk spets Bild: Anssi Lepikko/Yle finsk spets

Hos oss har vi till exempel finsk spets som närmast kan betraktas som nationalras men hos den rasen märks inte inavel speciellt mycket.

- Inte mer än hos andra raser, säger Antti Sukura.

Det finns fyra raser som betraktas som finska, de vilar alla på en rätt smal genetisk variation. Men enligt Sukura gäller det alla raser, inte bara de fyra så kallade nationalraserna.