Hoppa till huvudinnehåll

Timo Soini sitter säkert när riksdagen röstar om förtroendet för honom på fredag - Soinis abortmotstånd fäller inte regeringen

Timo Soini
Utrikesminister Timo Soini (Blå) har flera gånger bloggat om sitt abortmotstånd. Timo Soini Bild: Tiina Jutila / Yle Timo Soini

Tre av Timo Soinis (Blå) ministerkolleger har offentligt tagit ställning emot hans abortmotstånd. De är Petteri Orpo (Saml), Anne-Mari Virolainen (Saml) och Annika Saarikko (C). Nu ställs de inför att officiellt rösta om förtroendet för utrikesminister Soini.

De fyra oppositionspartierna SDP, De gröna, Vänsterförbundet och SFP har kommit med förslaget om misstroendeomröstning för utrikesminister Timo Soini (Blå).

Också inom regeringspartierna Samlingspartiet och Centern finns det flera som har kritiserat Soinis abortmotstånd både i våras och nu senast i augusti.

Soinis abortmotstånd: Det här har hänt i år

Timo Soini har flera gånger uttalat sig om sitt abortmotstånd.

I maj skrev han ett blogginlägg med kritik mot Irlands beslut att legalisera abort. Soini blev då tillrättavisad av flera politiker, bland annat ministerkolleger.

I augusti när Argentina förkastade ett lagförslag om att legalisera abort skrev Soini ett blogginlägg där han hyllade Argentinas beslut. Också då kritiserades han av ministrar och riksdagsledamöter.

Den här veckan har justitiekanslern konstaterat att Soini inte agerade lagstridigt när han deltog i ett abortmotståndarevenemang i Kanada i våras, men att han borde ha varit försiktigare och mer återhållsam i frågan.
Evenemanget Soini deltog i var en nattlig gudstjänst som arrangerades av abortmotståndsrörelsen Pro Life i Kanada. Timo Soini var på tjänsteresa men deltog i evenemanget på sin fritid.

Bland kritikerna finns alltså också ministrar. Anne-Mari Virolainen (Saml), utrikeshandels- och utvecklingsminister, tog i augusti starkt ställning mot Soinis uttalanden om abort.

- Soinis ståndpunkt i abortfrågan är inte regeringens ståndpunkt, twittrade Virolainen då.

Hoppa över Twitterpostning

Finansminister Petteri Orpo (Saml) vidarebefordrade Virolainens inlägg med kommentaren att han håller med fullständigt.

Hoppa över Twitterpostning

Annika Saarikko (C), familje- och omsorgsminister, kom redan i våras med ett officiellt uttalande om att hon försvarar flickors och kvinnors rätt till abort och twittrade även hon om saken.

Hoppa över Twitterpostning

Misstroende mot Soini eller hela regeringen?

Oppositionspartierna ska presentera sin misstroendeförklaring torsdag kväll. De har redan meddelat att den kommer att gälla bara minister Soini och inte hela regeringen.

I praktiken är det ändå många som ser ett misstroende mot en minister som ett misstroende mot just hela regeringen.

Dessutom meddelar regeringspartiet Blå framtids ordförande Sampo Terho att det är just så de tänker tolka det: Terho förväntar sig fullt stöd för Soini av de andra regeringspartierna.

- Faller Soini, faller regeringen, säger Terho.

Soinis kritiker får foga sig för att hålla ihop regeringen

Regeringen har i dag en väldigt knapp majoritet på bara 103 ledamöter. Men de fyra oppositionspartierna bakom misstroendeförklaringen utgör bara 72 ledamöter.

De klarar på inget sätt av att fälla Soini utan avsevärt stöd i andra partier.

Oppositionspartiet Kristdemokraterna var inte med på förslaget om misstroendeomröstning utan försvarar Soinis rätt till sin övertygelse.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-Aho har visserligen sagt att Soinis åsikt i abortfrågan härstammar från medeltiden, men han har också meddelat Yle att Sannfinländarna inte står bakom det rödgröna misstroendet.

Sannfinländarna valde att inte vara med i kravet på misstroendeomröstning. Partiet behandlar frågan på sitt gruppmöte på torsdag.

Hänvisar till Soinis yttrandefrihet som privatperson

Det främsta argumentet både hos Soini, Blå framtid och de andra partiernas ledamöter som nu verkar rösta för förtroende är Soinis rätt till yttrandefrihet.

En annan vägande orsak är förstås att ingen i regeringspartierna vill fälla regeringen, det är för mycket annat som står på spel.

Anne-Mari Virolainen svarar på Svenska Yles fråga om saken så här:

- Jag har gjort klart att jag inte godkänner sättet Soini agerade på. Han har rätt till sin ståndpunkt om abort, men en minister är i praktiken alltid en minister.

Omröstningen handlar inte om abortfrågan utan i praktiken om regeringen. Jag kommer att rösta grönt. Regeringen har stora saker att föra i mål― Anne-Mari Virolainen (Saml)

Virolainen lyfter fram att det Soini talar om som person inte stämmer överens med vad utrikesministeriet och regeringen arbetar för och att hans åsikt i abortfrågan inte passar hennes värderingar.

- Men omröstningen handlar inte om abortfrågan utan i praktiken om regeringen. Jag kommer att rösta grönt. Regeringen har stora saker att föra i mål, meddelar Virolainen.

Också Annika Saarikko (C) kommer att rösta för förtroende.

- Som medlem av statsrådet är lösningen inte svår för mig. Det är främjandet av Finlands nuvarande abortlagstiftning och sexualrättigheterna i utvecklings- och utrikespolitiken som är mitt politiska mål, inte att avskeda Soini.

Det är främjandet av Finlands nuvarande abortlagstiftning som är mitt politiska mål, inte att avskeda Soini― Annika Saarikko (C)

När Svenska Yle ringer fler ledamöter inom Samlingspartiet och Centern för att höra tankar om förtroendeomröstningen låter det likadant.

Samlingspartiet ska diskutera saken på sitt gruppmöte i dag. Från Samlingspartiet uppger flera kvinnor att läget är svårt för dem. Elina Lepomäki och Pia Kauma säger att de inte godkänner Soinis agerande, men ändå kommer att rösta för hans förtroende eftersom det i praktiken handlar om att rösta för hela regeringens förtroende.

Också Jaana Pelkonen säger att frågan är svår.

- En minister representerar Finland dygnet runt. Det här är ingen enkel sits för mig, i riksdagen drar jag gruppen som jobbar för flickors rättigheter. Samtidigt ska vi minnas att oppositionens mål är att fälla regeringen, säger Pelkonen.

Det här är ingen enkel sits för mig, i riksdagen drar jag gruppen som jobbar för flickors rättigheter. Samtidigt ska vi minnas att oppositionens mål är att fälla regeringen― Jaana Pelkonen (Saml)

Pekka Puska som är invald för Centern och är läkare och tidigare ledare för THL, säger också han att Soini har hans förtroende.

- Det har inte mycket att göra med själva saken men jag tycker han måste ha möjlighet att säga privat vad han tänker, säger Puska.

De riksdagsledamöter som Helsingin Sanomat intervjuat om frågan lyfter rätt långt upp samma saker.

Saara-Sofia Sirén (Saml) som är ordförande för riksdagens feministgrupp säger till tidningen att hon väntar med att bestämma om hur hon röstar tills hon sett hur misstroendeförklaringen formuleras, men annars är regeringspartiernas ledamöter rätt klara.

Det verkar inte finnas stöd inom Samlingspartiet eller Centern för att rösta ner Soini.

Uppdatering klockan 13:
I riksdagen på torsdag meddelade Jaana Pelkonen (Saml) att hon kommer att rösta blankt, Lenita Toivakka (Saml) att hon är osäker på sin röst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes