Hoppa till huvudinnehåll

Artisten Jannike Sandström vill lära sig att varva ner

Artisten Jannike Sandström (till höger) står bredvid mindfullnessintruktören Kim Wikström.
Jannike Sandström (t.h.) och mindfullnessintruktören Kim Wikström. Artisten Jannike Sandström (till höger) står bredvid mindfullnessintruktören Kim Wikström. Bild: Yle/Parad Media Medveten närvaro,artist,musiker,idrottsinstruktörer,stress,lugn,mindfulnessmeditation,Jannike Sandström

Artisten Jannike Sandström lever ett hektiskt och oregelbundet liv som frilansande musiker. Dessutom är hon ofta på resande fot. Hon vill hitta ett lugn i sin tillvaro och har för förstå gången någonsin gett mindfulness en chans.

– Jag vet inte hur det kommit sig att jag aldrig tidigare har hunnit sätta mig in i det här. Jag har alltid sett mig som en person som skulle trivas med att meditera, säger Jannike.

Nio minuter meditation tre gånger om dagen

För att komma i gång fick Jannike hjälp av mindfulness-instruktören och läraren Kim Wikström. Han lade upp ett personligt träningsprogram för Jannike, ett program som lämpar sig för ett högt livstempo.

– Det viktiga här var att trots ett hektiskt liv lyckas hinna med tillräckligt mycket meditation per dag, säger Kim Wikström. Hon fick i uppgift att meditera tre gånger om dagen i nio minuter.

Lyssna till sig själv

Mindfulness-övningarna var en chans för Jannike att tvingas varva ner och blir lyhörd inför sig själv.

– Det var bra att ta tid på det här sättet, i synnerhet på morgonen, att sitta ner och bara låta kroppen vakna och lyssna till mej själv och kroppens fysiska ljud, berättar hon.

Veckan med mindfulness var ändå inte en helt enkel utmaning för Jannike, som gillar ljud och lätt tar till sig ljud av olika slag. Därför blir hon också också lätt störd av ljud om kring sig när hon sätter sig ner och försöker tömma huvudet på tankar.

Besviken på sig själv i början

– Till en början var jag besviken på mig själv, att jag inte var bättre på det här direkt, säger Jannike.

Men skam den som ger sig. Dag för dag blev hon bättre på att stänga ute övriga ljud omkring sig.

– Höjdpunkten var att jag en dag satt på en balkong i Vasa och hörde alla ljuden från gatan och det gick bra ändå, jag kunde stänga ut ljudet, berättar hon.

Kim Wikström tycker hon ändå klarat av veckan med äran i behåll och påpekar att det inte är lätt.

– Det svåraste är oftast att klara av att stänga av tankeflödet och försöka vara närvarande i stunden, konstaterar Kim Wikström. Att låta tankar komma men sedan lika fort låta dem passera.

Jannike Sandström och Kim Wikström medverkar i Efter Nio radio på lördag 22.9.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Mer från programmet

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa