Hoppa till huvudinnehåll

Baby föddes i ambulans igen - fältbarnmorskan från Lojo sjukhus hann inte med

Jens Wiman med kollega i ambulansen hjälpte babyn till världen. Foto: Västra Nylands Räddningsverk.
Jens Wiman med kollega i ambulansen hjälpte babyn till världen. Foto: Västra Nylands Räddningsverk. Bild: Västra Nylands räddningsverk Västnyland

I onsdags (19.9) föddes en flicka i en ambulans i Lojo. Mamman var på väg till sjukhuset när barnet föddes, och ambulanspersonalen fick rycka ut och agera barnmorska under färden.

Det blev ett ovanligt räddningsuppdrag och en dramatisk ambulansfärd för akutvårdare Jens Wiman.

- Man blir nog jättenervös när man får en sådan utryckning, speciellt första gången, konstaterar han.

Den här gången var han ändå lite varmare i kläderna eftersom han varit med om en förlossning i ambulansen förut.

- Det råder alltid en stor lättnad när barnet är ute och gråter. Sedan får man bjuda på kaffe och bulle när man kommer tillbaka till stationen, berättar Wiman.

Jag visste att det kommer ett tillfälle i min karriär då jag upplever en förlossning så jag åkte till Jorv och övade lite

Alldeles grön var Wiman inte i barnmorskerollen före det heller.

På eget intiativ tillbringade han nämligen en dag på förlossningsavdelningen på Jorvs sjukhus i Esbo.

- Jag visste att det kommer ett tillfälle i min karriär då jag upplever en förlossning så jag åkte dit och övade lite. Den dagen tog jag emot sex barn, berättar han.

Tur var väl det eftersom Lojo sjukhus fältbarnmorska inte hann med till ambulansen i onsdags.

- Fältchefen som finns i Lojo åker via sjukhuset och plockar upp en barnmorska men om förlossningen sker utanför Lojo hinner de sällan fram i tid, säger Wiman.

Wiman understryker ändå att det är väldigt bra med fältbarnmorskor eftersom ingen akutvårdare har rutin i att förlösa barn.

Många enheter rycker ut

Förlossningar hör inte till den vanliga utbildningen för akutvårdare.

- Vi lekte nog lite med en docka men det var det, berättar han.

Allt gick ändå bra under onsdagens förlossning och vid räddningsverket uppger man att det finns tillräcklig utrustning i ambulansen.

Vid en förlossning rycker också en brandbil, en läkarhelikopter och fältchefen ut, berättar Wiman. Ändå är det oftast ambulansen som är först på plats.

Fick mössa till minne

I onsdags använde ambulanspersonalen sig av en av räddningsverkets mössor för att hålla babyn varm efter födseln i bilen. Mössan fick familjen behålla som ett minne av den dramatiska ambulansresan.

Allting slutade alltså lyckligt och både mamman och barnet uppges må bra.

Efter en fråga om pappans mående i kommentarsfältet på Facebook framkom det att också han har hälsan i behåll.

en ung man som ser in i kameran. Ler lite.
Jens Wiman säger att det är väldigt sällan akutvårdare får tack för det arbete de utför, men nu när han (igen) varit med om förlossning i ambulans har händelsen fått stor uppmärksamhet. Tillsammans med kollegan har han bjudit räddningsverkets personal på förlossningskaffe. en ung man som ser in i kameran. Ler lite. Bild: Tiina Grönroos / YLE akutvård,ambulanser,förlossning,Raseborg,räddningsverk,Västnyland,Lojo,västra nylands räddningsverk

Artikeln bygger delvis på en radiointervju av Tiina Grönroos