Hoppa till huvudinnehåll

Marknadsgeneralen med halmhatten: Vi är som en enda stor familj här på höstmarknaden

Porträttbild på Tom Rönnblad.
Tom Rönnblad i sin halmhatt. Porträttbild på Tom Rönnblad. Bild: Yle Marknad,torg,Raseborg,Ekenäs,Hangö,Västnyland,Tom Rönnblad,marknadsgeneral

Tom Rönnblad med sin karakteristiska halmhatt ser till att alla försäljare har det bra på Ekenäs höstmarknad. Han har stor nytta i jobbet av sin långa erfarenhet som försäljare.

Mannen i halmhatten kallas inte helt obefogat för marknadsgeneralen. Tom Rönnblad är något av en alltiallo under Ekenäs höstmarknad.

Det är han som bland annat ser till att alla de som vill ha får en plats för sitt försäljningsstånd.

Han gör ändå mycket annat också. På fredagen (21.9) såg han till exempel till att de försäljare som behövde fick kanistrar fyllda med vatten för att ha som tyngder inför den kraftiga vind som utlovats.

- Jag har också kärrat ut sand i vattenpölar som kom till under regnet på natten.

Rönnblad servar också marknadshandlarna på många olika sätt.

Staden är arrangör

Han säger att det är Raseborgs stad som är arrangör av höstmarknaden.

- Jag är den som har kontakt med försäljarna och säljer platserna till dem. Jag ser också till att varje försäljare kommer på rätt ställe, förklarar Rönnblad.

Han konstaterar att staden har ett stort maskineri bakom Ekenäs höstmarknad.

- Ett stort gäng från stadens olika avdelningar är med. Parkavdelningen, tekniska gatuavdelningen, idrottssidan, räknar han upp.

Planeringen av höstens marknad kör i gång redan i april.

På Ekenäs höstmarknad 2018 finns omkring 360 försäljare på sammanlagt 450 försäljningsplatser.

- Vissa försäljare har fler än en plats.

Hyggliga människor

Rönnblad säger att så gott som alla eller alla försäljare är hyggliga personer. Det hör nämligen till Rönnblads uppgifter att se till att försäljarna hålls nöjda under marknaden.

Han säger att det är en klar fördel att han har erfarenhet av att själv stå och sälja på torg och marknader. Det gjorde han i 25 års tid.

- Numera hinner jag inte med båda delarna. Att jag stått och sålt på marknader och torg är i dag till stor hjälp för mig. Det här är en helt egen värld, inget man lär sig på en skolbänk, säger han.

Han säger att många av försäljarna har bra kontakt sinsemellan.

- De åker från marknad till marknad och de blir som en familj. De åker alla från stad till stad.

- Efter julmarknaderna far en del av försäljarna till Spanien, Thailand, Vietnam eller vart de nu far och firar resten av vintern där. Det finns förstås försäljare som kör året om, säger marknadsgeneralen Tom Rönnblad.

Artikeln baserar sig på en radiointervju av Veronica Montén.