Hoppa till huvudinnehåll

Mästerskapet fem före avgjort – Klauss öser in mål i sällan skådade mängder

Joao Klauss.
Klauss närmar sig 20-målsstrecket. Joao Klauss. Bild: Matti Raivio/All Over Press HJK Helsingfors,Fotbollsligan,HJK Helsinki,João Klauss De Mello

Anfallaren Joao Klauss har varit en riktig guldklimp för HJK den här säsongen. I toppmötet mot RoPS nätade brassen för femte matchen i följd och nu är helsingforsarna bara en poäng ifrån att säkra mästerskapet.

Efter fredagens 3–0-seger i fotbollsligans toppmöte mot RoPS är HJK nu så gott som bombsäker mästare år 2018. RoPS som är tvåa i tabellen ligger tolv poäng bakom HJK då Rovaniemilaget har fyra matcher kvar och HJK fem.

Att helsingforsarna skulle förlora alla sina matcher samtidigt som RoPS borde vinna alla känns inte så sannolikt. Dessutom har HJK klart bättre målskillnad.

Klubi har dessutom varit väldigt övertygande under den senaste tiden. Fredagens seger var den femte i följd och laget har hållit det egna målet rent i redan sex raka matcher.

Målskyttarna i toppmötet var Joao Klauss och Eetu Vertainen som stod för två fullträffar.

Klauss i grym form

Öppningsmålet kom då en halv timme spelats efter att RoPS slarvade i försvaret med ödesdigra följder.
HJK-målsprutan Klauss stal spelredskapet, snurrade sig fri från försvaret och smällde bollen i krysset men kraft.

Den vackra fullträffen var Klauss 19:e för säsongen och han toppar skytteligan med tre mål före KuPS Rasmus Karjalainen. I HJK:s interna målstatistik är brassen i en klass för sig då den näst effektivaste spelaren är Nikolai Alho (och Filip Valencic som lämnat klubben) med fem baljor.

Snyggt var också Eetu Vertainens 2–0-mål som kom i den 56:e minuten och precis som matchens första fullträff var det igen dåliga passningar i RoPS-försvaret som ledde till ett bakslag.

Juha Pirinen tog hand om bollen, passade till Vertainen som från drygt 20 meter bombade in den i nedre hörnet av RoPS-målet.

Vertainen hade en fin kväll då han stod för ännu en andra fin fullträff när han ännu i slutminuterna sköt in 3–0 från en frispark. Det här var det 19-årige storlöftets fjärde mål den här säsongen.

20-strecket nästa

Klauss har pangat in mål i sällan skådade mängder den här säsongen. Senast som någon lyckats göra lika många mål i fotbollsligan var år 2011 då FC Inters Timo Furuholm var skyttekung med 22 fullträffar. Efter det har ingen gjort mer än 17 mål.

Alla tiders målrekord på den högsta serienivån i Finland är Matti Sundelins 30 strutar för TPS år 1960.

I den moderna fotbollsligan som spelats sedan 1990 delas rekordet av Kimmo Tarkkio och Valeri Popovitj som båda mäktat med 23 mål under en säsong.

HJK har ännu fem matcher kvar att spela så helt otänkbart är det inte att Klauss skulle komma upp i nya rekordsiffror. Han har nu hittat rätt i fem matcher i rad och om den trenden håller så kommer han att landa på 24 mål.

HJK är i elden nästa gång på onsdagen då laget möter Ilves. RoPS följande match är mot SJK nästa veckas söndag.

Resultat

HJK – RoPS 3–0
30’ Klauss 1–0
56’ Vertainen 2–0
90+1’ Vertainen 3–0

SJK – FC Lahti 0–0

Läs också

Nyligen publicerat - Sport