Hoppa till huvudinnehåll

Över 200 kan ha dött i färjeolycka på Victoriasjön - men ingen vet hur många som fanns ombord

Karta över olycksplatsen.
Karta över olycksplatsen. Bild: Yle Tanzania

Över 100 människor har hittats drunknade efter färjeolyckan på Victoriasjön i Tanzania. Enligt en del myndigheter kan över 200 personer ha dött, men det finns inga säkra siffror på hur många som fanns ombord.

Den överlastade färjan MV Nyerere kapsejsade då den var på väg från ön Ukora till ön Ukerewe i den södra delen av Victoriasjön, norr om staden Mwanza på fastlandet.

Enligt BBC uppger ögonvittnen att färjan kapsejsade då den närmade sig land och passagerarna flyttade över till den ena sidan av fartyget.

Det var marknadsdag på ön Ukerewe och passagerarna var ännu fler än vanligt.

Uppgifterna varierar om hur många som räddats av fiskebåtar i närheten. Ännu mer varierar uppskattningarna om hur många som fanns ombord.

Människor och medier i Tanzania och grannländer twittrade bilder på det kantrade fartyget och på räddningsarbetet.

Nyhetsbyrån Reuters citerar myndigheter som säger att över 200 kan ha drunknat och att det fanns över 300 personer ombord på båten.

BBC citerar andra myndigheter som säger att passagerarna kan ha varit över 400.

- Jag kan inte spekulera i hur många som fanns ombord. Nu koncentrerar vi oss på räddningsarbetet, sade John Mongella som är guvernör i Mwanza.

Räddningsarbetet avbröts vid mörkrets inbrott, men återupptas vid gryningen på fredagen.

Olyckor på Victoriasjön sker alltför ofta. År 1996 omkom över 800 människor då MV Bukova sjönk i tanzaniskt farvatten i Victoriasjön. Det var ett av de värsta haverierna under 1900-talet.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC