Hoppa till huvudinnehåll

Överraska med 3 enkla vegetariska rätter - glödbakad pumpa, grönsaker med äggdipp och marinerad zucchini

glödbakad pumpa med sardellsmör
Glödbakad pumpa med sardellsmör glödbakad pumpa med sardellsmör Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Pumpa

Ibland kan tillagningen och serveringen höja rättens wowfaktor rejält. Vad sägs om en snabbhollandaise tillredd i ägget ? När man glödbakar pumpa lyfts sötman fram. Snabbmarinerad zucchini med citron ger fräschör.

Glödbakad pumpa med sardellsmör

Glödbakade pumpor i en gryta.
Glödbakade pumpor i en gryta. Bild: Yle / Carina Ahlskog pumpa,grillning,Skördefest,Strömsö (tv-program),recept,matrecept

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 st liten pumpa (Ca1-1,5kg)
  • 1 st rödlök finhackad
  • 100 g parmesan
  • 5 st sardeller
  • 100 g smör
  • 1 st grön chili
  • salt
  • peppar
  • timjan, salvia, oregano

Gör så här:

  1. Picka pumpan och stoppa ner den i glödbädden baka den tills den är mjuk ca 45-60 minuter beroende på storlek men stick i den och känn när den är mjuk.
  2. Förbered smöret under den tid pumpan bakas.
  3. Bryn smöret på medelvärme i en kastrull. När det börjar få färg och dofta av knäck är det dags att gå ner med sardellerna och löken.
  4. Tillsätt den finhackad chilin och örterna.
  5. Dra av från värmen men håll det ljummet.

Vid servering bryt ner pumpan i grova bitar (ta bort det kolnade skalet) Ös pumpan den med det brynta smöret och avsluta med finriven parmesan och plockade örter.

Ångade grönsaker med löskokt ägg

Ångade primörer på en skärbreda.
Ångade primörer på en skärbreda. Bild: YLE / Carina Ahlskog skördearbete,morot,lök,Strömsö (tv-program),recept,matrecept,ånga

Ingredienser, 4 pers:

  • 500 g grönsaker (morötter, mangold, rädisor, bönor, salladslök eller sparris om i säsong)
  • 4 st ekologiska ägg
  • 20 g smör
  • 4 tsk äppelvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Tvätta eller skala ner grönsakerna och skär dom i dippvänliga stavar/bitar.
  2. Sätt på en kastrull med vatten och koka upp.
  3. När vattnet kokar sänk försiktigt ner äggen och koka i 4minuter. Samtidigt som du kokar äggen sätt en ånginsats med lock ovan och ånga av primörerna.
  4. När äggen är klara lyft dom och spola en snabb sväng under kallt vatten.
Löskokta ägg i äggkoppar på en bricka.
Löskokta ägg i äggkoppar på en bricka. Bild: YLE / Carina Ahlskog ägg,Strömsö (tv-program),recept

Vid servering hugg loss toppen på ägget. Skvätta ner lite vinäger i varje ägg, en klick smör och salt & peppar sedan är det bara att börja dippa.

Snabbmarinerad zucchini med citrussmak

Den här zucchinin passar till alla rätter där man behöver ett syrligt och fräscht tillägg. Gör den här när zucchinin är i säsong och det finns ett överskott av den i butiken eller trädgården.

Snabbmarinerad zucchini sallad i en skål.
Snabbmarinerad zucchini sallad i en skål. Bild: YLE / Carina Ahlskog zucchini,squash,Strömsö (tv-program),recept,sallader (maträtter)

Snabbmarinerad zucchini mår inte bra av bli stående när man väl blandat ihop den. Gör den allra sist innan middagen serveras.

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 st zucchini
  • olivolja
  • 1 st citron (saft & cest)
  • 1 st klyfta vitlök
  • 1 nypa socker
  • gräslök (gärna blommor)
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Hyvla zucchinin tunt på mandolin eller alternativt med osthyvel. Blanda med en dressing gjord på olivolja, saft och zest från citronen, socker, finriven vitlök, gräslöksblommor eller finskuren gräslök.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept