Hoppa till huvudinnehåll

Söderkullaborna bär hem tusentals liter vatten under helgen - ännu för tidigt att säga när faran är över

Söderkullabor hämtar dricksvatten
Vattenkranarna i centrum av Söderkulla var i flitig användning på fredag. Söderkullabor hämtar dricksvatten Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Söderkulla,vatten,hushållsvatten

Ingen kaffekokning eller tandtvätt med det vatten som kommer ur kranen. Det är situationen i Söderkullaområdet i Sibbo. Butikerna har bunkrat upp med källvatten och vid en tankbil kan man hämta både vatten och kanistrar.

Det har gått i stort sett fyra år sedan det hände senast. Nu var det dags igen. Man har hittat bakterier som tyder på en förorening i vattenprover tagna i vattentornet i Söderkulla.

Invånarna i Söderkulla måste nu koka sitt hushållsvatten.

Alternativet är att köpa vatten i de två stora livsmedelsaffärerna i centrum eller att hämta vatten från den tankbil som står parkerad utanför K-markets parkeringsplats.

- Det bara händer. Vad som helst kan hända och det kan ske misstag, men vi får ju ändå vatten. Det är väldigt bra arrangerat av kommunen, säger Söderkullabon Ulla Lind, som kommit till vattenposten.

Tankbil med dricksvatten
Tankbilen står på exakt samma plats som för 4 år sedan. Tankbil med dricksvatten Bild: Yle/Stefan Härus vatten,Söderkulla,Sibbo,hushållsvatten
Ulla Lind hämtar vatten från vattenposten i Söderkulla 21.09.18
Ulla Lind har hämtat 20 liter rent vatten ur tankbilen i Söderkulla centrum. Ulla Lind hämtar vatten från vattenposten i Söderkulla 21.09.18 Bild: Yle/Stefan Härus Söderkulla,Sibbo,hushållsvatten

Servicen fungerar

Nytt den här gången är att man inte behöver ha egna kanistrar med sig då man hämtar vatten. Rena och nya 10-liters kanistrar finns i stora pafflådor och varje hushåll har rätt till två stycken.

- Servicen fungerar verkligen, men jag kan nog tänka mig att det finns de som upplever situationen svår. För att inte tala om de som bor i servicehuset Linda här invid. Alla invånare där kanske inte förstår att det inte nu går att ta sig ett glas vatten ur kranen, säger Lind.

Förutom gratis vatten och gratis kanistrar kan man också köpa källvatten i livsmedelsaffärerna i Söderkulla.

- Vi har bunkrat upp med åtta lastpallar med källvatten. Tillsvidare har det inte gått åt så väldigt mycket, men jag tippar att en stor del köps ikväll, säger Anna Pehkonen, vicebutikschef i S-market i Söderkulla.

Vattenfalskor i butik
S-market i Söderkulla fick snabbt in 960 stycken fem-liters flaskor med källvatten från Ingå och Kyrkslätt. Vattenfalskor i butik Bild: Yle/Stefan Härus vatten,plastflaskor

Källvatten från Ingå och Kyrkslätt

På varje lastpall finns 120 stycken fem liters flaskor med källvatten vilket blir närmare tusen 5-liters flaskor totalt. Till detta kommer ännu mindre flaskor och flaskor med mineralvatten.

Hur långt räcker det här?

- Svårt att säga. Det här är bara första hjälpen. Genast när vi fick höra om situationen ringde vi runt för att kolla vilka butiker som kunde göra sig av med en del av sitt vattenlager. Vi fick napp i butikerna i Ingå och i Kyrkslätt. På det här sättet brukar vi hjälpa varandra när problem av den här arten slår till, säger Pehkonen.

Det bara händer. Vad som helst kan hända och det kan ske misstag, men vi får ju ändå vatten ...― Ulla Lind

Även om problemet med dricksvattnet slog till inför veckoslutet, torde det inte bli några som helst problem. Leveranserna rullar varje dag i veckan.

- Jo, om det visar sig att vi behöver mera vatten är det bara att beställa från vårt centrallager. Leveranserna rullar också under veckosluten, säger Pehkonen.

Och som sagt: Vill man inte betala för källvatten, finns det en tankbil med prima dricksvatten på parkeringsplatsen utanför K-markets dörr.

Vattentornet i Söderkulla i Sibbo
En stor bil är på plats vid vattentornet för att desinficera vattnet i tornet. Vattentornet i Söderkulla i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Söderkulla,vatten,vattentorn,vattentornet i söderkulla

Vattenprover och desinficering

Vid vattentornet i Söderkulla är det full fart. En stor bil har rullat ut sina slangar och de löper som långa ormar in genom dörren till vattentornet.

- Vi ska desinficera vattnet i vattentornet, det är allt jag vet, säger en av de två männen.

Hur snabbt vattnet är drickbart igen vågar de inte spekulera i. Det kan inte heller affärsverksdirektör Matti Huttunen vid Sibbo Vatten.

- Det är hälsoskyddsmyndigheternas sak att avgöra, men eftersom vi ännu idag tar vattenprover och analysen av dem tar två dagar, så åtminstone över veckoslutet är situationen den att hushållsvattnet i Söderkullaregionen behöver kokas innan det kan användas, säger Huttunen.

Hur säkert är det att bakterierna finns just i vattentornet?

- Det är vad vi misstänker just nu. Proverna ur vattenledningsnätet var rena eller med enbart en aning förhöjda halter av bakterier, medan proverna ur vattentornet visade på ordentligt förhöjda bakteriehalter. Det här indikerar att det nog är i vattentornet problemet finns, säger Huttunen.

Gratis vattenkanistrar i Söderkulla 21.09.18
Kommunen bjuder också på de kranförsedda kanistrarna. Gratis vattenkanistrar i Söderkulla 21.09.18 Bild: Yle/Stefan Härus vatten,Sibbo,Söderkulla,hushållsvatten

Koka kaffe med kokt vatten

Smidigast klarar man sig ur situationen genom att hämta vatten ur tankbilen i Söderkulla centrum eller genom att köpa källvatten i livsmedelsaffärerna.

Om man ändå vill använda kranvatten för matlagning bör det först kokas i minst fem minuter.

I en kaffekokare blir inte vattnet tillräckligt hett, vilket innebär att man bör använda det vatten man kokat eller alternativt det vatten man köpt eller hämtat från tankbilen.

Det som vattnet ur vattenkranen kan användas till utan att det först behöver kokas, är till exempel för bad, klädtvätt och diskning.

För tandtvätt gäller kokt eller köpt vatten.

Senaste nytt och aktuell information om situation går att hitta på Sibbo kommuns webbplats.