Hoppa till huvudinnehåll

Staten röt till om planerna för Läpp igen - Raseborg tar snällt ett steg tillbaka

Korsningen vid Simpukka i Karis.
Raseborg tänker låta göra en förbättringsplan för trafiken och korsningarna i Läpp. Korsningen vid Simpukka i Karis. Bild: Yle/Malin Valtonen Raseborg,Ekenäs,läpp

Statliga myndigheter är missnöjda med Raseborgs stads planer för Läppområdet invid riksväg 25 i Karis igen. Den här gången handlar det om två tomter bakom AD Center i västra delen av Läpp, alldeles invid riksväg 25.

Staden gav i somras ett företag lov att på de här tomterna förbereda ett affärscentrum för bland annat utrymmeskrävande handel utan att först lösa trafikfrågan så som planen kräver.

Detaljplanen för området kräver att trafikarrangemangen förbättras i korsningsområdet från västra omfartsvägen till servicestationerna och AD Center innan tomterna kan bebyggas.

Den statliga NTM-centralen har nu överklagat stadens beslut till förvaltningsdomstolen. Staden vill inte ha någon rättsprocess och väljer därför att backa från sitt beslut.

Planläggningsnämnden tog tillbaka sitt junibeslut på mötet i onsdags (19.9).

"Det finns inte mycket man kan göra"

Stadsplaneringsarkitekten i Raseborg Simon Store säger att staden beviljade undantaget eftersom man tyckte att man inte kan göra så mycket för att lösa trafikfrågan just nu.

- All trafik i Läpp hänger ihop med riksväg 25.

Lösningsmodellerna hänger alltså också ihop med vad som händer med korsningen mellan västra omfartsvägen och riksvägen.

Vad som skulle lösa problemen är inte klart. Det finns heller ingen som har råd att betala för en lösning.

Staten borde delta i kostnaderna

Staden tycker att staten borde delta i kostnaderna för trafiklösningen då till exempel riksväg 25 är en statlig väg.

Så vad händer nu?

- Staden tänker låta göra en förbättringsplan för trafiken och korsningarna i Läpp. Förbättringsplanen ska sedan utgöra en del den stora planen för Läpp och Horsbäck, en omfattande delgeneralplan som kommer att läggas ut till påseende inom några veckor, förklarar Store.

Det här torde räcka för Närings-, trafik- och miljöcentralen.

- Vi har diskuterat med dem och vi förstår varann. Båda parterna vet att det inte finns pengar, staden har inga pengar och det har staten heller inte, säger Store.

Jatke medveten om trafikdilemmat

Företaget Jatke har långt gående planer för att bygga för flera affärer på de två tomterna i västra Läpp. Affärerna skulle vara dels affärer för utrymmeskrävande varor, dels affärer med brett sortiment.

Det handlar inte om stormarknadsplanerna för Läpp, de är aktuella på östra sidan. Med dem har NTM-centralen heller inte varit tillfreds.

Därför blir det intressant att se vilken respons staden får av NTM-centralen när den stora delgeneralplanen läggs ut till påseende och åsikter samlas in från grannar och berörda myndigheter.

Läs också