Hoppa till huvudinnehåll

Stormen Knud drar in över Sverige, Norge och Danmark – folk uppmanas stanna hemma

Stormen är ovanligt kraftig med vindhastigheter på kring 30 m/s. Det rapporteras om strömavbrott, fallna träd och störningar i trafiken.

I Norge uppges stormen vara den kraftigaste på 30 år och har gett upphov till tre meter höga vågor. Aftenposten skriver att cirka 50 000 hushåll är utan el.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, har gått ut med en klass 1-varning för hela södra Sverige och en klass 2-varning för Västra Götaland där stormen väntas vara kraftigast.

– Det är väder som kan innebära fara för allmänheten, det ska man vara medveten om, säger SMHI:s jourhavande meteorolog till SVT.

Människor uppmanas stanna hemma.

Danmarks radio rapporterar att man under kvällen har mätt vindhastigheter på 32 m/s i Hanstholm – alltså bara 1 m/s under orkanstyrka.

Inställda flyg och tåg

Knud har ställt till det ordentligt i trafiken. Flera tågbanor i Västsverige stängdes av redan på fredag eftermiddag och kommer att öppna först klockan 14 på lördag.

Också flygen påverkas. Flygbolaget BRA har ställt in flera inrikesflyg på grund av de hårda vindarna. Ungefär 700 passagerare berörs av de inställda flygen, skriver SVT.

Flera svenska medier rapporterar också om elavbrott och fallna träd.

Meteorolog: ”Ovanligt med så här kraftiga stormar i Finland”

Trots att vindhastigheterna som Knud kommit med når upp till orkanstyrka i byarna, kan stormen inte jämföras med orkanerna som rör sig på Atlanten eller tyfonerna på Stilla havet.

– Orkanstormarnas styrka bedöms utgående från medelhastighet, inte byhastighet, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

Enligt henne drar stormar av den här kalibern in över Danmark och Sverige ungefär vartannat år.

– I Finland är så här kraftiga stormar ändå ovanliga, säger Borgström.

Knud väntas nå Finland på lördag med vindhastigheter på kring 20 m/s.

Källor: SVT, DR, Aftenposten, NRK, Yle

Läs mera:

Lördagens hårda vindar kan orsaka elavbrott och förseningar i kryssningstrafiken

Lördagens hårda vindar kan orsaka förseningar i kryssningstrafiken mellan Åbo och Stockholm på lördag. Elöverföringsbolaget Caruna höjer i sin tur beredskapen och förbereder sig på elavbrott i sydvästra Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes