Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Tamminen nöjd med krysset mot Wacker Thun men tiden räcker inte för landslaget just nu

Teemu Tamminen spelar handboll i Cocks.
Teemu Tamminen och Cocks fick en poäng med sig från Thun. Teemu Tamminen spelar handboll i Cocks. Bild: imago/Manuel Winterberger/ All Over Press Riihimäki Cocks,Teemu Tamminen,handboll

Det kunde ha blivit seger för Cocks men oavgjort i bortamatchen mot Wacker Thun är inte illa det heller, säger Riihimäkiklubbens ikoniska spelare Teemu Tamminen. Igår blev det klart att 31-åringen sätter landslagsuppdragen på is.
– Tiden räcker inte till. Man måste ha tid för familjen också, säger Tamminen.

Riihimäkiklubben Cocks är hittills obesegrade i handbollens Champions League. Krysset i öppningsmatchen mot spanska Ademar León följdes på torsdagskvällen upp av en ny oavgjord dust borta mot schweiziska Wacker Thun.

"Matchen i egna händer"

Halvvägs in i matchen ledde Cocks med fyra mål och alldeles i slutet var ledningen fortfarande ett mål. Dessutom hade Cocks matchens sista anfall. Det klarade Nico Rönnberg dessvärre inte av att utnyttja och i stället för en historisk första seger i Champions League blev det en andra oavgjord match i rad.

– Först harmade det nog rejält. Vi hade segern i våra egna händer när vi ledde med fyra-fem mål. Men en poäng i Champions League är bra. Här finns inga dåliga lag, säger kultspelaren Teemu Tamminen per telefon när Yle Sporten når honom på Zürichs flygfält.

Tight schema

Flyg och bussar, ja resande i allmänhet, är vardagsmat för Cocksspelarna som för tillfället spelar i FM-ligan, Baltiska ligan och Champions League.

Tempot är hektiskt: igår CL-match i Thun i Schweiz. På söndag FM-ligamatch mot Dicken i Riihimäki. På onsdag CL-match borta mot polska Orlen Wisla Plock.

Och lite träningar där emellan. Och för Tamminen också familjeliv och jobb som rörmokarlärling. Då var det bara att sätta landslaget åt sidan.

– Det är så mycket just nu med Cocks, spel i tre ligor och mycket resande. Dessutom har jag ett lärlingskontrakt som rörmokare åtta timmar varje dag.

– Tiden räcker helt enkelt inte till. Man måste ha tid för familjen också. Jag lovade frun att vara hemma också ibland, säger Tamminen och tillägger att stämningen på hemfronten stundvis varit lite spänd.

Paus från landslaget

Landslaget får alltså bli. Åtminstone för stunden. Tamminen understryker ändå att avbrottet från landslaget är, just det, ett avbrott.

– Det är inget slutgiltigt beslut, utan gäller för de kommande matcherna.

Huruvida Tamminen över huvud taget kommer att medverka i EM-kvalet som kör i gång i slutet av oktober får tiden utvisa.

– Det var inte tal om att jag inte skulle spela dem. Men nu koncentrerar jag mig på Champions League-matcherna.

Nöjd med egna spelet

Tillbaka till Wacker-matchen som slutade oavgjort men som kanske borde ha fått ett annorlunda avslut, tycker Tamminen som satt på bänken under de dramatiska slutminuterna.

– Enligt de nya reglerna borde vi ha fått ett sjumeterskast på slutet eftersom de gjorde en avsiktlig foul. Men domaren nöjde sig med en tvåminuters utvisning och ett frikast trots att vi försökte få det till straffkast.

Nico Rönnberg hade ett kast mot målet men Thuns målvakt Flavio Wick gjorde en lika fin som viktig räddning. Trots missen var Rönnberg Cocks bästa målskytt med sju fullträffar, medan den normalt målfarlige Tamminen stannade på två mål.

– Jag är nöjd med mitt eget spel. Jag har fokuserat mera på försvarsspelet och tycker att jag lyckats väldigt bra med det.

På söndag är det Dickens tur att testa hur bra Cocks försvar håller – men det riktigt hårda testet är kommande onsdag när Cocks gästar Orlen Wisla Plock.

– Det är det hårdaste motståndet i vår grupp. De har varit med många år i Champions League och vunnit flera bra motståndare. Senast vann de över Wacker Thun med tio mål.

– Vi behöver lite tur och så måste vi kämpa hårt, vilket vi alltid gör, säger Tamminen.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport