Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesminister Timo Soini fick riksdagens förtroende – Samlingspartister anmälde sig frånvarande trots att de satt i plenisalen under omröstningen

Timo Soini tittar över ett räcke i riksdagen med händerna på räcket.
Timo Soini tittar över ett räcke i riksdagen med händerna på räcket. Bild: Lehtikuva Timo Soini,Blå framtid,riksdagen,utrikesministrar,abort

Rösterna föll 100–60 till Soinis fördel. 18 riksdagsledamöter röstade blankt medan 21 riksdagsledamöter var frånvarande.

Fem av Samlingspartiets ledamöter var frånvarande, de andra röstade för fortsatt förtroende för Soini.

Exakt var alla de frånvarande riksdagsledamöterna var under omröstningen klarnar senare. Samlingspartiets Saara-Sofia Sirén och Jaana Pelkonen satt i alla fall i salen utan att rösta. Lenita Toivakka valde också att inte rösta.

Sirén och Pelkonen var klart upprörda och besvikna då de träffade journalisterna efter omröstningen i rikssalen.

– Jag upplevde inte att det var en regeringsfråga och tycker att det är beklagligt att den gjordes till en sådan, sade Sirén.

De två upplever att trycket varit hårt, både i offentligheten och från de andra regeringspartiernas håll.

- Vi kunde inte ge Soini vårt förtroende, men inte heller delta i oppositionspolitik eller politiserande som kommit från de andra regeringspartierna, som handlade om att man nu håller på och fäller regeringen, sade Pelkonen.

Orpo visar förståelse, regeringen fortsätter

Samlingspartiets partiordförande, finansminister Petteri Orpo visade förståelse för de som valt att inte rösta.

Orpo riktade indirekt kritik mot de andra regeringspartierna. Ingen ska enligt Orpo få utvärdera hur lätt eller svårt det är att rösta för Soini. Ingen ska heller få idka påtryckningar.

- Därför var det till slut enkelt att förstå och acceptera att några av våra ledamöter valde att inte rösta i den här frågan.

Statsminister Juha Sipilä (C) sade sig förstå att värdefrågor väcker känslor, men att det nu handlade om förtroendet för en minister.

- Då vi förstår att man här inte röstar om abort eller kvinnornas rättigheter, utan om förtroendet för en minister, så är det lättare att fatta beslut.

Timo Soini visade inga stora känslor

Utrikesminister Timo Soini visade själv inga stora känslor efter omröstningen.

- Det var ett klart resultat. Nu har jag fått förtroende. Jag gör mitt jobb och håller fast vid min övertygelse.

Sannfinländarna röstade blankt. Enligt riksdagsgruppens ordförande Leena Meri var hela omröstningen ett bevis på hur Timo Soini skaffar sig publicitet.

- Det fria ordet är viktigare för oss än att näpsa Timo Soini.

I visualiseringen nedan kan du se hur de olika riksdagsgrupperna röstade.

SDP:s Maari Feldt-Ranta sade på torsdagen i riksdagen att utrikesminister Soinis agerande utomlands kränker kvinnornas rättigheter och står i strid med Finlands utrikespolitiska linje.

Blå framtids ordförande Sampo Terho meddelade i onsdags att om Soini faller, faller hela regeringen.

Flera samlingspartister har varit kritiska till Soinis agerande.

Bakom misstroendeförklaringen stod oppositionspartierna SDP, De gröna, SFP och Vänsterförbundet. Oppositionspartierna Sannfinländarna och Kristdemokraterna deltog inte.