Hoppa till huvudinnehåll

Vår tid är nu-kostymdesignern Marie Flyckt om kläderna i det svenska dramat

Marie Flyckt kostymdesigner för Vår tid är nu.
Kostymdesigner Marie Flyckt mitt i produktionen av serien Vår tid är nu. Marie Flyckt kostymdesigner för Vår tid är nu. Bild: Jarowskij Sverige AB. Vår tid är nu

- Att skapa karaktärer är det absolut roligaste som finns! Det säger Marie Flykt som ansvarar för kläderna i “Vår tid är nu”.

Bild från inspelningarna av Vår tid är nu, säsong 2. En scen med karaktären Gustaf Löwander spelas in på restaurangens bakgård.
Här pågår inspelningarna av den andra säsongen som har premiär i oktober såväl i Finland som hemma i Sverige. Bild från inspelningarna av Vår tid är nu, säsong 2. En scen med karaktären Gustaf Löwander spelas in på restaurangens bakgård. Bild: SVT / Johan Paulin Yle Fem,Vår tid är nu,Mattias Nordkvist som Gustaf Löwander

Då dramat inleds kliver vi in i Sverige fredsvåren 1945. I samma steg landar vi i familjen Löwanders hem och deras restaurang Djurgårdskällaren - händelsernas centrum i berättelsen och platsen för många känslomässiga sammandrabbningar.

Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Suzanne Reuter, Charlie Gustafsson m.fl rör sig obehindrat i sin tidsram. De är verkligen Nina, Peter, Helga och Calle och som tittare tar jag till mig den uppbyggda världen och tycker mig höra krigsmullret tona ut i fjärran. Nu ska Europa titta framåt.

Vår tid är nu.
Vår tid är nu. Bild: SVT/ Johan Paulin Vår tid är nu

Ett sätt att göra upplevelsen av den historiska världen så levande som möjligt är naturligtvis kläderna.

Fraset av siden och klappret av klackar har föregåtts av grundlig planering och research.

Fotografier ger vink

Marie Flyckt är van kostymör och bär huvudansvaret för allt gällande kläderna i Vår tid är nu.

Även om hon kan sitt område och är väl insatt i hurdana kläder folk har burit under olika tider så har man här researchat lite extra.

De tre säsongerna omfattar åren 1945-1971 och man har till exempel gått igenom tusentals fotografier av hur folk var klädda under den tidsperioden.

- Och så har vi läst på om etikettsregler och hur man klädde sig på bröllop och begravningar. På 1940-talet höll man strikt på sådant som att man hade bruna skor före klockan 18 på kvällen och svarta skor efter 18.

Också officiella kläder tittade teamet närmare på, hur folk klädde sig inom sjukvården och polisväsendet samt i huvudmiljön, restaurangvärlden.

Karaktären Maggan i dramaserien vår tid är nu.
Karaktären Maggan i dramaserien vår tid är nu. Bild: SVT/ Johan Paulin Vår tid är nu,Josefin Neldén,Yle Fem,6279 0201 000

Den inledande säsongens 1940-tal var en tid då kläder allmänt sett användes så länge det bara gick, konstaterar Marie Flyckt.

- Vi ser att skjortor från den tiden lappades med andra skjorttyg.

Kläder gick i arv och då ett par kostymbyxor till sist blev sönderslitna användes de som arbetsbyxor istället.

Detta till trots har kostymteamet till största delen lyckats klä skådespelarna i autentiska kläder.

Ur dramaserien Vår tid är nu, första säsongen.
Ur dramaserien Vår tid är nu, första säsongen. Bild: SVT/ Johan Paulin Vår tid är nu

En del av plaggen var lättåtkomliga i SVT:s kostymförråd. Andra hittade man i second hand-butiker.

En butik i Dalarna som specialiserat sig på vintage-kläder har genomgående varit en stor tillgång.

- Affären köper upp dödsbon och har därför ett bra urval av helt vanliga vardagskläder som koftor, arbetsbyxor och träskor, berättar Flyckt.

I de fall man behövt nytillverka en dress så ser man ändå till att det görs i ett tidtypiskt snitt och i ett material som är representativt för just den tiden.

- Men det viktigaste är nog ändå att vi förmedlar en känsla. Och att skådespelarna har bekväma kläder som varken skaver eller gör det svårt att andas i, betonar Marie Flyckt.

Nina Löwander tittar på sin man i dramaserien Vår tid är nu
Nina Löwander tittar på sin man i dramaserien Vår tid är nu Bild: SVT Hedda Stiernstedt,Yle Fem,Vår tid är nu,avsnitt 10
Karaktärerna Helga och Stickan med förvånade miner.
Karaktärerna Helga och Stickan med förvånade miner. Bild: SVT / Johan Paulin Vår tid är nu,Yle Fem,Suzanne Reuter,Peter Dalle,Peter Dalle som Stickan Backe

Vad är svenskt 1940-tal?

Tidstypiskt för 1940-talet är smala midjor, breda axlar, breda byxor och hög midja.

- Allting satt högt upp, sammanfattar Flyckt.

Till och med alltför högt.

- Männens byxor var otroligt korta på den tiden och det skulle se lite lustigt ut på film om vi gjorde precis så, i och med att gemene man inte har den uppfattningen. Så lite har vi fuskat så att det ska se bra ut i bild, konstaterar Marie.

För damer kan man nämna breda klackar som ett tidstypiskt element, klackar som just nu kan te sig lite klumpiga i våra ögon.

Generellt sett kan man säga att folk var väldigt noga med klädseln på 1940-talet.

- Man var välklädd med hatt och kappa i den mån man hade råd, förklarar Flyckt.

Hedda Stiernstedt under inspelningarna av Vår tid är nu, säsong 2.
Hedda Stiernstedt under inspelningarna av Vår tid är nu, säsong 2. Bild: SVT / Johan Paulin Yle Fem,Vår tid är nu,bakom kulisserna
Helga med ett glas i handen under en fest.
Helga med ett glas i handen under en fest. Bild: SVT / Johan Paulin Vår tid är nu,Yle Fem,Suzanne Reuter,Suzanne Reuter som Helga Löwander

Vackert 1950-tal

Säsong två av “Vår tid är nu” står för dörren i början av oktober. Då övergår handlingen till år 1955 och med det följer ett annat mode, ett mode som var lättare för kostymörerna att införskaffa än första säsongens 1940-tal.

- Nu är de breda axlarna borta och herrbyxorna är smalare. Allt är lite enklare. Det är mer vardag och finns mer hemmakläder. Folk är inte ständigt lika välklädda som på 1940-talet.

- Midjorna är fortfarande smala och på 1950-talet kommer väldigt vackra fodralklänningar.

- Nina har fantastiska kreationer! Jag gillar speciellt en limeskimrande chiffongklänning - den är som en dröm!

Karaktärerna Nina och Ester tittar på varandra argt under en fest.
Karaktärerna Nina och Ester tittar på varandra argt under en fest. Bild: SVT / Johan Paulin Vår tid är nu,Hedda Stiernstedt,Yle Fem,Ida Engvoll,Ida Engvoll som Ester
Karakrären Nina ler mot Peter som i sin tur ser bekymrad ut.
Karakrären Nina ler mot Peter som i sin tur ser bekymrad ut. Bild: SVT / Johan Paulin Vår tid är nu,Yle Fem,Hedda Stiernstedt,Adam Lundgren,Adam Lundgren som Peter Löwander

Året 1968

För tillfället jobbar filmteamet med de sista inspelningarna av den tredje och sista säsongen vars handling äger rum 1968-1971.

För Marie Flyckt var det först en svår övergång att lämna alla de vackra 1950-tals skapelserna och byta ut dem till trasiga jeans och säckiga tröjor - tidstypiska kläder år 1968.

- Men sen blev det ändå väldigt intressant. Skillnaderna mellan samhällsklasserna kommer tillbaka på 1960-talet och nu blir det skillnad mellan överklass och tonårsmode, beskriver Flyckt.

Karaktären maggan räcker över en mapp vid ett middagsbord.
Karaktären maggan räcker över en mapp vid ett middagsbord. Bild: SVT / Johan Paulin Vår tid är nu,Yle Fem,Josefin Neldén,Josefin Neldén som Maggan

Mycket respons

En dramaserie får vanligen diverse recensioner samt ros och ris av den stora massan.
Men hur mycket utvärderas kläderna i ett historiskt drama som det här?

- Jag får gåshud då jag tänker på hur mycket feedback vi fått för den första säsongen! Det har pratats så mycket i media liksom också med alla jag möter. Det är nästan som en dröm. Folk tycker att allt är så otroligt vackert och ser så trovärdigt ut, säger Marie Flyckt.

Reprisen av Vår tid är nu, första säsongen, kan du ännu se på Yle Fem och Yle Arenan i väntan på den andra säsongen som har premiär den 1 oktober på Yle Arenan och den 7 oktober på Yle Fem.

Vill du veta mer? Läs om miljön man byggde upp för serien! Intervju med scenografen Michael Higgins.