Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen premiär för Strömsös nya kock – Anders Samuelsson vill satsa på vardagskvalitet för familjen

Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden
Anders Samuelsson gillar vildmarken och har bott på Kebnekaise fjällstation. Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden Bild: YLE/Carina Ahlskog Yle Fem,kockar,Strömsö,Yle TV1,Anders Samuelsson

Ett smakrikt äventyr får sin början när Anders Samuelsson intar tronen som Strömsös kock i höstens premiäravsnitt.

Samuelsson utnyttjar allt vad hösten och skördetiden har att bjuda på. Hans första tv-rätt blir glödbakad pumpa som tillreds i uteköket intill det lummiga trädgårdslandet.

Behöver du verkligen en 300 grams entrecotebiff till vardags?

Pumpans sötma möter sälta när han dränker den med fylligt sardellsmör och toppar med parmesan. Recepten på pumpan och sardellsmöret samt en snabblagad zucchinisallad hittar du här.

Låt det smakfulla och lekfulla äventyret i den klassiska villan börja.

glödbakad pumpa med sardellsmör
Pumpan kan också bakas i ugnen. glödbakad pumpa med sardellsmör Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Pumpa

Trots en kärlek till det enkla och vegetariska äter Samuelsson också kött. Han tycker ändå vi gör klokt i att se över mängden kött vi äter.

– Behöver du verkligen en 300 grams entrecotebiff till vardags eller kan du äta härligt närodlat kött i mindre portioner?

Han lagar gärna kött som en sidorätt till något vegetariskt.

I premiäravsnittet gör Samuelsson förutom pumpa en dipp på löskokta ägg, ett roligare alternativ till den klassiska hollandaisesåsen.

Kvalitet underlättar i vardagen

Kocken från Umeå är småbarnsförälder och är väl bekant med tidsbristen och de logistiska utmaningarna vardagen för med sig. Samuelssons tips är enkelt: satsa på kvalitet.

– Handlar du mat av god kvalitet behöver du inte göra så mycket. Visst, allt tar tid, men har du goda råvaror kan du slänga dem som sådana i ugnen och göra annat under tiden.

Lugn som en filbunke

Dagtid jobbar Anders Samuelsson som köksmästare och kreativ ledare för tre restauranger i Umeå.

Två män och en kvinna sitter på en trätrappa.
Programvärdarna Jonas Sundström och Elin Skagersten-Ström tillsammans med Anders Samuelsson. Två män och en kvinna sitter på en trätrappa. Bild: YLE/Carina Ahlskog Elin Skagersten-Ström,Jonas Sundström,Strömsö,Anders Samuelsson

Han har ingen tidigare erfarenhet av tv-produktioner, men hans lugn och närvaro fungerar lika bra i restaurangköket som i tv-köket. Han talar om olika tempon.

– I ett restaurangkök är det högt tempo från att restaurangen öppnar dörrarna och gästerna börjar storma in fram till halv tolv när du stängt och städat.

Tempot i tv-köket är ett annat, menar Samuelsson.

– Det är mycket pauser och förberedelser inför en tagning. Det är tempo, paus, tempo, paus.

Under höstens gång kommer publiken att få vardagliga tips på både enkel och mera äventyrlig matlagning.

Brässerad Rödbeta med chili & lakrits och pesto gjord av blasten.
Rödbeta har bräserats med chil och lakrits i ugnen i 45 minuter. Brässerad Rödbeta med chili & lakrits och pesto gjord av blasten. Bild: YLE/Carina Ahlskog rödbeta,chili,Lakritsrot,Strömsö,matrecept

På menyn står bland annat en pastaskola och rödbetor kryddade med chili och lakrits.

Nedan kan du lyssna på vad Anders Samuelssons kollega i Sverige avslöjar om honom. Programvärd Jonas Sundström diskuterar också tv-livet med kocken.