Hoppa till huvudinnehåll

Expertspäckad kongress och högklassiga konserter på Musik & Talang i Vasa

Publik och talare på en musikkonferens i en studio.
Sören Lillkung hälsar deltagarna i Musik & Talang välkomna. Publik och talare på en musikkonferens i en studio. Bild: Yle/Roger Källman möten,konferenser,Musikbranschen,musik & talang

Den åttonde Musik & Talang-kongressen lockar landets musikaliska grädda till Vasa. Musiker, låtskrivare, producenter och annat branschfolk har samlats för att mötas, umgås, diskutera och uppträda.

- I år har vi ny producent, ny lokal och en massa nya samarbeten, säger Martin Enroth, som är verksamhetsledare för DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f.

Ska ge unga artister hjälp på vägen

Det är DUNK som allt sedan starten anordnar Musik & Talang. Idén till det hela väcktes som en följd av ett tidigare projekt, "Från källaren till estraden".

- Vi försökte hjälpa band att etablera sig, berättar Sören Lillkung som då arbetade på Svenska kulturfonden. Jag försökte utveckla det här för att hjälpa fram band som är bra men ändå inte kommit till skott.

Närbild på en leende Sören Lillkung.
Sören Lillkung Närbild på en leende Sören Lillkung. Bild: Yle/Marie Söderman Svenska kulturfonden,verkställande direktör

Arbetsnamnet för fortsättningen var "Från skrubben till klubben", men den slutliga produkten blev ändå Musik & Talang. DUNK r.f. blev huvudman och första kongressen hölls år 2011.

- Det har varit roligt att följa med utvecklingen och se att det är unga som gör evenemanget för unga. Sen tar man in kunnande i form av gamla garvade som berättar att "så här blev min väg".

Crowdfunding - tidens melodi för skivutgivning

Artisten och låtskrivaren Fredrik Furu är en av deltagarna i årets Musik & Talang. På torsdagskvällen bjöd han på ett smakprov från sin kommande skiva, "Det som alla leter efter"

- Den handlar om att leta efter glädjen i att skriva och spela musik. Jag har samarbetat med Sebastian Jakobsson på sex av de åtta låtarna och han har gett en massa fräsch energi, säger Fredrik.

Fredrik Furu
Fredrik Furu. Fredrik Furu Bild: Yle/Roger Källman Fredrik Furu

Han har tagit hjälp av så kallad crowdfunding för att få ihop en del av finansieringen för skivan. Med två dagar kvar av den kampanjen är han så gott som i mål.

- Det har varit en spännande och rolig kampanj, säger han. Är man hemma från lilla Jakobstad är jantelagen rätt så kraftig och det var ett stort steg att ta den här vägen.

Fredrik berättade om erfarenheterna av crowdfundingen på torsdagens evenemang. Längre fram i höst ska han än en gång ut på en tio spelningars turné tillsammans med Jack Wreeswijk.

Inhemska och utländska experter

I år är det över 400 deltagare som har skaffat kongresspass. Deltagarna kommer från hela Svenskfinland, men också allt fler finskspråkiga har fått upp ögonen och öronen för evenemanget.

- Det blir mer och mer och samtidigt bättre, säger Martin Enroth. I år har vi gjort ett tätare samarbete med Vasa stad och erbjuder vasabor och andra intresserade gratis föreläsningar bland annat i stadsbiblioteket.

Talare och åhörare i en stuiolokal.
Talare och åhörare i en stuiolokal. Bild: Yle/Roger Källman DUNK,Musikbranschen,musiker,konferens,musik & talang

Bland årets experter kan noteras jazzgitarristen Richard Smith, professor vid USC Thornton School of Music i Los Angeles, skivmastringsmästarna Svante Forsbäck och Henrik Niemistö, samt managern Tina Jukarainen, som bland andra representerar Isac Elliot och har haft hand om Cheeks turneer.

Staden ljuder av musik

Till Musik & Talang hör också en festivaldel, med konserter runt om i staden, på restauranger, cafeer och klubbar. Det handlar om både inhemska och utländska etablerade artister, men också nya förmågor.

- I år har vi fler än vanligt av just unga band, så kallade "showcaseband" som har skickat in sitt material till oss i hopp om en spelning, säger Martin Enroth.

Martin Enroth
Martin Enroth. Martin Enroth Bild: Yle/Roger Källman porträttfotografering,martin enroth

Nivån på de över 40 ansökningarna var enligt Enroth såpass hög att man hade kunnat sätta dem alla på scenen direkt. Tyvärr rymdes inte alla med.

- En sak som vi aldrig prutar på är ljud, ljus och artisthantering, säger Martin. Det spelar ingen roll om det är en skolmusikkår med fjärdeklassare på scen eller om det är Rigmor Gustafsson eller Markus Krunegård - de får alla samma behandling i toppklass.

I år ordnas också ett låtskrivarläger i samarbete med Sugar House publishing, som ligger bakom en rad stora hittar i Japan och Sydkorea.

- Det här är för unga och hungriga låtskrivare som ännu inte jobbar för något förlag, men som vill pröva på att skriva en låt "på riktigt".

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten