Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsderbyt blev en thriller – Dicken hade 25–24 med fem minuter kvar då HIFK och Inka Jäntti lade i en ny växel

HIFK och Dicken kämpar om segern i den första handbollsfinalen våren 2018.
HIFK och Dicken möttes i finalserien 2018 då Dicken vann dem femte och avgörande matchen. HIFK och Dicken kämpar om segern i den första handbollsfinalen våren 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,damhandboll,HIFK Handboll,Dicken,ella holopainen

HIFK och Dicken som under de senaste säsongerna har dominerat i damernas handboll drabbade samman i Helsingfors och bjöd på en spännande drabbning. Dicken lyckades inte förvalta sin sena ledning utan fick se sig besegrat av HIFK där niomålsskytten Inka Jäntti steg fram och gjorde två viktiga mål på slutet.

Dicken och HIFK har under de fem senaste säsongerna gjort upp om damernas handbollsmästerskap i Finland. Under sommaren har Dicken, som har vunnit de fyra senaste mästerskapen, försvagats och HIFK gäller som klar favorit i den pågående FM-serien.

Då lagen ställdes mot varandra i den andra omgången bjöd Dicken vårens silvermedaljörer på tufft motstånd. Inget av lagen hade mer än en tvåmålsledning innan HIFK avgjorde på slutet och i halvtid var det Dicken som ledde med 15–14.

I början av andra halvlek lyckades Dicken behålla sin ledning och hade såväl 23–21 som 25–24 innan HIFK inledde sin slutspurt.

Då Dicken gick upp i sin 25–24-ledning hade 53:59 spelats och samtidigt satt två HIFK-spelare (Ida Väyrynen, 53:28 och Anniina Nyholm, 53:55) utvisade.

– Då hade Dicken sitt momentum, konstaterade Yle Sportens expert Ken Sirenius efter matchen.

HIFK hittade nätmaskorna

Dicken lyckades inte förvalta läget och gjorde inga flera mål.

HIFK lyckades däremot med målskyttet hela fyra gånger under matchens fem sista minuter. Två av de viktiga målen gjordes av Inka Jäntti.

Slutsiffrorna skrevs 28–25 till HIFK.

– En bra match för att vara en av säsongens första, menade Sirenius.

Besviken men optimistisk Peitsaro

Jäntti blev stor hjälte i HIFK med sina 9 mål. Matilda Peitsaro var Dickens bästa målskytt och matchens näst bästa med sina sex strutar.

Peitsaro ansåg att laget kommer att kunna utmana HIFK under säsongen.

– Den första halvleken var bra. I den andra, och framför allt på slutet, spelade vi inte på vår egen nivå. Senare under säsongen kommer vi att besegra HIFK.

Resultat:

Dicken – HIFK 25–27 (15–14)

Dicken: Matilda Peitsaro 6 mål
Dicken: Malena Heikkinen 5 mål
Dicken: Anna Lindahl 4 mål
Dicken: Anna Lindholm 3 mål
Dicken: Emilia Valkamo 3 mål

HIFK: Inka Jäntti 9 mål
HIFK: Linda Cainberg 4 mål
HIFK: Ida Väyrynen 4 mål
HIFK: Kathlen Ax 3 mål
HIFK: Anniina Nyholm 3 mål
HIFK: Anna Vinogradova 3 mål

Publik: 216 åskådare

FM-serien fortsätter den 6 oktober. Dicken spelar nästa gång den 13 oktober mot Grankulla IFK och HIFK:s nästa match spelas den 14 oktober mot BK-46.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport