Hoppa till huvudinnehåll

Höststormen Mauri 18 drar över Finland - tusentals hushåll utan el

Höststorm
Höstens första storm har dragit över landet under lördagen. Höststorm Bild: Lehtikuva stormar,väderlek

Stormen Mauri 18 har hittills lämnat tusentals hushåll utan el. Det blåser som värst i västra Finland men vindarna väntas avta till kvällen.

Enligt Meteorolgiska institutet har vindarna i de västra delarna av landet uppnått hastigheter på mellan 15 till 20 meter i sekunder.

Dagens högsta vindstyrka uppmättes i åländska Nyhamn, där det blåste 26 meter per sekund.

I Raumo uppmättes en vindhastighet på strax under 26 meter per sekund. På norra Östersjön har vindarna klassificerats som storm och vågorna har blivit till och med fyra meter höga.

Den hårda vinden till trots har båttrafiken överlag löpt normalt. Ett undantag var Silja Symphony, som inte kunde ta i land i Mariehamn på rutten mellan Helsingfors och Stockholm.

Den härjande stormen kallas Mauri 18 för att skilja den från den stora stormen Mauri som härjade år 1982.

Stormen slog under fredagen till mot västra och södra Sverige men dess framfart var inte så våldsam som man befarade trots att stormen orsakade elavbrott, nedfallna träd och problem i tågtrafiken.

Enligt det svenska nödcentralsverket har ingen skadats allvarligt, och det har inte heller skett några allvarliga olyckor.

Stormen har även drabbat Norge, och lämnat tiotusentals hushåll utan el.

Tusentals utan el i Finland

Strax efter klockan fyra är det omkring 5000 hushåll i ett femtiotal kommuner på olika håll i Finland som saknade el. På Energiateollisuus kan man följa med elavbrotten i realtid. Antalet drabbade hushåll har varierat under dagen, som högst översteg antalet 9000 hushåll.

En stor del av de drabbade hushållen är kunder hos Caruna.

- I det stora hela ser det relativt positivt ut då vindarna enligt meteorologerna inte ska bli starkare än vad de är för tillfället. Vi får säkert en del felanmälningar ännu under dagen men samtidigt får vi reparerat de pågående avbrotten, säger Jörgen Dahlqvist som ansvarar för driftsverksamheten på Caruna.

Dahlqvist berättar att man inför stormen satt in extra personal inom driftscentralen, ute på fältet och i kundbetjäningen. Han tillägger att målsättningen är att de drabbade hushållen ska få tillbaka elen under dagens lopp.

- De flesta som nu är strömlosa får säkert tillbaka strömmen inom några timmar. Men de avbrott som skett i skärgården kan dra ut på tiden då vi måste se till att det ska vara tryggt att ta sig ut dit med båt för att utföra reparationerna.