Hoppa till huvudinnehåll

Över 200 döda i färjekatastrofen i Tanzania - en överlevande hittad i skrovet

Den kapsejsade färjan MV Nyerere i Victoriasjön på fredagen 21.9.
Den kapsejsade färjan MV Nyerere i Victoriasjön på fredagen 21.9. Den kapsejsade färjan MV Nyerere i Victoriasjön på fredagen 21.9. Bild: AFP / Lehtikuva Tanzania,skeppsbrott,Victoriasjön

En levande man drogs fram ur skrovet på den kapsejsade färjan i Victoriasjön på lördagen. Samtidigt uppgav statlig tanzanisk radio att dödssiffran efter torsdagens förlisning nu ska ha överskridit 200.

Räddningsarbetet i den södra delen av Victoriasjön, norr om staden Mwanza har fortsatt ända sedan färjan MV Nyerere kapsejsade på torsdag eftermiddag.

På lördag morgon hörde fyra dykare från den tanzaniska marinen ljud från det upp- och nervända skrovet. De lyckades därefter dra fram en man som fortfarande var vid liv.

Enligt John Mongella som är guvernör i Mwanza så var mannen färjans mekaniker som hade låst in sig i maskinrummet. Mannens tillstånd är inte känt.

I övrigt har arbetet mest gått ut på att bärga lik.

En frivillig från tanzaniska Röda korset i närheten av ön Ukerewe, i Victoriasjön, där olyckan inträffade.
En frivillig räddningsarbetare från tanzaniska Röda korset i närheten av ön Ukerewe, i Victoriasjön, där olyckan inträffade. En frivillig från tanzaniska Röda korset i närheten av ön Ukerewe, i Victoriasjön, där olyckan inträffade. Bild: EPA-EFE/TANZANIA RED CROSS Tanzania,skeppsbrott

På lördag förmiddag uppgav ännu tanzaniska medier en bekräftad dödssiffra på 167, men på lördag eftermiddag rapporterade statlig radio att dödssiffran stigit till 207 personer. Tanzanias transportminister ska ha uppgett det antalet.

Den svårt överlastade färjan MV Nyerere kapsejsade på torsdag eftermiddag under sin färd mellan öarna Ukerewe och Ukora. Fartyget var fullastat med människor och varor efter en marknad på Ukerewe.

Ingen vet hur många människor som fanns ombord på färjan då den kapsejsade. Den var byggd för 100 passagerare, men de kan ha varit över 300 i torsdags.

Enligt ögonvittnen välte fartyget då det närmade sig hamnen i Ukora och alltför många av passagerarna flyttade över till den ena sidan av fartyget.

Fyra dagars landssorg har utlysts i Tanzania.

Källor: AP, Reuters, AFP