Hoppa till huvudinnehåll

Trots utvisning vann ligadrömmande Jaro för femte gången i rad – PS Kemis degradering till division 1 allt närmare

Christopher Mangiangu gör en fint.
Christopher Mangiangu avgjorde i Kajana. Christopher Mangiangu gör en fint. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,fotboll,Ettan,Christopher Mandiangu

Slutrakan i division 1 håller på att bli riktigt intressant efter att Jaro och AC Oulu lyckats vinna sina matcher på lördagen. Före söndagens match mellan Ekenäs IF och Helsingfors IFK har femman Jaro endast tre poäng upp till andraplatsen som berättigar till fotbollsligakval. VPS vann med 2–0 mot PS Kemi vars degradering till division 1 kan vara ett faktum redan om en vecka.

Niklas Käcko tog över som chefstränare för Jaro i mitten av augusti och inledde sin sejour med en 0–1-förlust mot Haka. Efter det har det endast blivit segrar och vinsten i Kajana var Jakobstadslagets femte i rad.

I matchen mot AC Kajaani drog Kevin Peth på sig en utvisning i den 66:e minuten. Knappt tio minuter senare gav Christopher Mandiangu Jaro ledningen med 1–0 och resultatet stod sig matchen ut.

– Resultatet är en stor besvikelse men det är målen som räknas. Gör man inga mål får man inga poäng, sade hemmalagets chefstränare Mika Lumijärvi till Kainuun Sanomat.

"Det var laget som vann"

Käcko var inte helt belåten med själva prestationen.

– Spelmässigt var vi inte bra i första halvleken. Pressen fungerade inte och vi hade för stora avstånd mellan spelarna både i djupled och sidled. Kajaani kunde ha lett med 2–0 efter att ha träffat både stolpen och ribban, sade han till Österbottens Tidning (bakom betalmur).

– Det var laget som vann och sedan måste man ha individualister som Chris som kan avgöra. Målet var egentligen en fantastisk prestation, då han var omgiven av tre motståndare.

Jaro (36 poäng) behåller femteplatsen men reducerar avståndet till täten. Avstånd till uppflyttningskvalplatsen är nu nere på tre poäng, men växer oundvikligen på söndagen då trean Ekenäs IF och tvåan Helsingfors IFK drabbar samman.

AC Oulu besegrade Klubi 04 med 3–1 i Helsingfors och laget är nu fyra med 38 poäng.

Fyra hela omgångar återstår i division 1. Se serietabellen på text-tv.

PS Kemi avsågat

PS Kemi riskerar att åka ur ligan efter att ha förlorat med 0–2 hemma mot VPS. Juho Lähde och Douglas Cae gjorde Vasalagets mål i den andra halvleken. Segern var VPS första sedan den 22 juli.

PS Kemi är så gott som avhängt i botten av serietabellen. Avståndet till TPS på nedflyttningskvalplats är uppe i sju poäng då PS Kemi har fyra matcher kvar att spela. Redan om en vecka då PS Kemi möter Ilves på bortagräs kan degraderingen bli ett faktum.

Kampen om tredjeplatsen är allt tätare efter att Ilves hemmabesegrat FC Inter med 1–0 och KuPS och FC Honka spelat oavgjort (1–1) i Kuopio.

FC Honka är fortsättningsvis trea på 48 poäng, medan fyran KuPS och femman Ilves har 46 poäng.

Resultat, ligan:

PS Kemi – VPS 0–2 (0–0)
68. 0–1 Juho Lähde
84. 0–2 Douglas Cae

Publik: 575 åskådare

Ilves – FC Inter 1–0 (0–0)
61. 1–0 Eero Tamminen

Publik: 2 268 åskådare

KuPS – FC Honka 1–1 (0–1)
37. 0–1 Macoumba Kandji
55. 1–1 Reuben Ayarna

Publik: 1 905 åskådare

Resultat, division 1:

AC Kajaani – FF Jaro 0–1 (0–0)
68. rött kort för Kevin Peth (Jaro)
75. 0–1 Christopher Mandiangu

Publik: 365 åskådare

Klubi 04 – AC Oulu 1–3 (0–0)
51. 0–1 Alberto Alvarado Morin
62. 0–2 Jair
64. 0–3 Aleksi Gullsten
90+2. 1–3 Aleksandr Ivanov

Publik: 120 åskådare