Hoppa till huvudinnehåll

Trump förbereder lag för att utreda mediejättar för konkurrensbrott

Donald Trump talar i Vita huset till amerikanska borgmästare
Donald Trump talar i Vita huset till amerikanska borgmästare Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,USA:s president

I USA förbereder president Donald Trumps administration sig för att undersöka mediejättarna Facebook, Google och Twitter.

Enligt ett utkast till en förordning anklagas bolagen för att ha brutit mot konkurrensreglering, delvis på grund av partiskhet.

Lagförordningen skulle leda till att konkurrensmyndigheter "grundligt måste utreda om någon nätplattform brutit mot konkurrenslagstiftningen", skriver Bloomberg.

Enligt en myndighetsperson i Vita huset har förordningen inte granskats av andra myndigheter.

"Amerikanerna måste skyddas"

Förordningen nämner inga företag vid namn men i utkastet står det att amerikanerna "måste skyddas från de ledande nättjänsternas konkurrensvidriga handlingar".

Trump och andra amerikanska konservativa har upprepade gånger kritiserat sociala medier för att diskriminera konservativa åsikter.

- Sociala medier utövar diskriminering mot republikanska och konservativa röster. Jag talar högt och tydligt för Trumpadministrationen: vi kommer inte att låta det ske. De tystar många människor på högern utan att göra något åt andra, skrev Trump på Twitter i augusti.

Även den brittiska politikern Nigel Farage har flera gånger uppgett att konservativa röster tystas på sociala medier.

Facebooks vd Mark Zuckerberg och Twitters vd Jack Dorsey har nekat till anklagelserna om att deras tjänster skulle ha politiska preferenser.

Källor: Bloomberg, Yle Uutiset

Läs mera:

Trump: Konservativa röster censureras av sociala medier

USA:s president Donald Trump anser att sociala mediejättar diskriminerar och censurerar konservativa röster.