Hoppa till huvudinnehåll

Aleksei Kangaskolkka frälste IFK Mariehamn – sen kvittering i sexpoängsmatchen såg till att TPS hålls kvar på kvalplats

Aleksei Kangaskolkka jublar.
Aleksei Kangaskolkka jublar. Aleksei Kangaskolkka jublar. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Aleksei Kangaskolkka,fotboll,Fotbollsligan,Mariehamn

I fotbollsligan slåss IFK Mariehamn och TPS om att slippa nedflyttningskval. På Åland såg TPS såg ut att ta tre poäng och passera IFK men Aleksei Kangaskolkka kvitterade på stopptid. Målet innebär att TPS är kvar på kvalplats, en poäng bakom IFK Mariehamn på torr mark. Det var en viktig poäng men överlag tror jag att båda lagen ville vinna, sade IFK-tränaren Peter Lundberg efter matchen.

TPS tog tidigt ledningen genom Sterling Yateke men Gabriel Petrovic kvitterade nästan omgående. Strax före halvtid gav Mika Ääritalo igen TPS ledningen.

IFK tryckte på i andra halvlek och fick till sist utdelning på stopptid då Aleksei Kangaskolkka tryckte in 2–2.

– Jag tycker att det var en bra match. Vi var pigga och spelade bra i första halvlek. Jag är nöjd med den, sade TPS-tränaren Mika Laurikainen på presskonferensen.

– I andra halvlek var IFK klart bättre. Oavgjort är rättvist sett till matchbilden. I andra halvlek lyckades vi inte skapa någonting. IFK var riktigt bra i andra halvlek, vilket säkert bådar gott för fortsättningen.

"Allu är inblandad i chanserna"

Tränarkollegan Peter Lundberg i IFK Mariehamn höll med om beskrivningen.

– I andra halvlek kommer vi igång bra och trycker ner dem. Vi skapar väl tre stora chanser.

Kangaskolkka hoppade in efter halvtid och fick mycket till stånd.

– Allu är inblandad i chanserna. Han kommer in och ger energi till laget, sade Lundberg.

– Vi är väl värda det målet efter andra halvlek där vi skapar storlägen och skapar bra tryck. Det var en viktig poäng men överlag tror jag att båda lagen ville vinna.

PS Kemi avhängt

Med en seger hade TPS passerat IFK Mariehamn i serietabellen. Det oavgjorda resultatet innebär ändå att IFK behåller sitt ett poäng stora försprång.

TPS på nedflyttningskvalplats har 26 poäng, IFK på torr mark 27 poäng. Lagen har goda förutsättningar att passera liganian SJK på 28 poäng då fyra omgångar fortfarande återstår. Se serietabellen på text-tv.

Ligaelvan får kvala mot tvåan i division 1. Just nu är HIFK tvåa i den näst högsta ligan.

PS Kemi på 18 poäng är hopplöst sist och lagets degradering kan cementeras redan i nästa omgång.

Resultat:

IFK Mariehamn – TPS 2–2 (1–2)

08. 0–1 Sterling Yateke
11. 1–1 Gabriel Petrovic
37. 1–2 Mika Ääritalo
90. 2–2 Aleksei Kangaskolkka

Publik: 1 307 åskådare