Hoppa till huvudinnehåll

Amatörlagens vardag ingen glamour och glans – "Inte kan jag påstå att Esse är favoritmålet för utflykt en lördagseftermiddag"

För många amatöridrottare är bortaresor vardag och otaliga timmar går åt till att sitta i buss. Vi åkte med fotbollslaget Sporting Kristina under en bortaresa till Esse.

Klockan är 12.40 en lördagseftermiddag och ett gäng rödklädda fotbollskillar står samlade inne på en lokal bensinstation i Kristinestad.

Det är Sporting Kristinas division 3-lag som ska åka iväg på bortamatch till Esse, 200 kilometer från hemorten.

Det är regn och rusk då bussen anländer till gården och lagledaren skämtar om att busschauffören för en gångs skull är i tid. Spelare, lagledare och tränare stiger på och tar sina sedvanliga platser i bussen.

Bak i bussen samlas ett gäng Pidro-älskande korthajar, längre fram bänkar sig lagledare, tränare och det äldre gardet i laget.

- Tydligen har jag blivit gammal. De senaste 10-15 åren har jag suttit längst bak och spelat kort, men i år har jag flyttat framåt i leden. Tecken på att åldern har kommit emot, när man inte platsar där bak mera, säger Anthony Hannus.

Händer som håller i en kortpacke.
Många spenderar tiden med att spela kort. Händer som håller i en kortpacke. Bild: Yle/Juho Teir kortspel,Kristinestad,Buss

Ser det som en dag med kompisarna

Hannus är en av de mer erfarna spelarna i laget och är van vid att åka på långa bortaresor. Under åren har det blivit tiotusentals kilometrar i buss.

- Där hemma är de kanske inte alltid så glada när man far iväg för en hel dag. Men det är kul när man kommer iväg med kompisarna och har det roligt. Man måste se det som en dag med kompisarna helt enkelt.

- Alltid före resan har man lite lejdon. Men när man kommer in i bussen, så har vi alltid roligt.

En man sitter i en buss och ler.
Anthony Hannus. En man sitter i en buss och ler. Bild: Yle/Juho Teir fotboll,Kristinestad,Buss,anthony hannus

Vad är det som lockar med fotbollen så att man orkar med ett sådant här liv år efter år?

- Gemenskapen, mycket kompisar och alltid roligt. Samtidigt så har jag alltid personligen haft en otrolig tävlingsinstinkt, så det är också det som driver en.

Esse inte favoritutflyktsmålet

Fram i bussen sitter också tränaren Janne Lindström, som tog över efter att den tidigare tränaren sa upp sig efter två förluster i början av säsongen.

Han tycker inte alls om de långa bussresorna, men gemenskapen gör att man överlever dem.

- Jag har flera gånger slutat min tränarkarriär och nu känns det igen som att det är absolut sista gången, men när man är här, så tycker man att det är okej.

- Inte kan jag påstå att Esse är favoritutflyktsmålet en lördagseftermiddag, men med ett bra gäng omkring sig så går det nog överraskande bra.

En man i medelåldern sitter i en buss.
Tränaren Janne Lindström. En man i medelåldern sitter i en buss. Bild: Yle/Juho Teir fotboll,Resa,Buss,Kristinestad,janne lindström

Lindström spenderar tiden i bussen med att för det mesta oroa sig över matchen.

- När jag var tränarutbildare så sa jag att den viktigaste uppgiften för en tränare är att vara orolig och bekymrad hela tiden och jag har faktiskt levt upp till mina egna ord.

- Men samtidigt då man pratar och umgås så försvinner värsta spänningen och så drar det ihop sig igen när man kommer fram.

Kärleken till fotbollen är stark

För de flesta spelare är fotbollen en hobbyverksamhet och de får ingen ersättning för att spela. Men då man gör något man trivs med gör det inget fastän en hel lördag går åt till en division 3-match i fotboll.

Thomas Thijssen gör som bäst sin militärtjänstgöring, men har permission för helgen. Det stoppar inte honom från att spendera en av de lediga dagarna med att åka iväg till Esse.

- Det är nog värt det. Jag njuter av att vara med folket här och inte har jag alls något emot att komma med. Här får jag motion på samma gång och får träffa gänget. Det är bara plus.

En man i 20-årsåldern med keps på huvudet sitter i en buss.
Thomas Thijssen. En man i 20-årsåldern med keps på huvudet sitter i en buss. Bild: Yle/Juho Teir fotboll,Resa,Kristinestad,Buss,thomas thijssen

Tränaren lyfter på hatten åt de spelare som nu gör sin militärtjänstgöring, men som ändå vill åka med på en lång bortaresa.

- De är bara sporadiskt på permission och skulle säkert vilja ta det lugnt och göra annat. Ett bevis på att de är intresserade och att de tycker om gemenskapen är att de faktiskt ställer upp en ledig lördag och kommer med på en sådan här bortamatch.

Arbetsgivare och lärare väldigt flexibla

Bortaresan till Esse är en av de längsta resorna under säsongen. Den här gången inträffar matchen på en lördag, men vissa gånger har laget fått åka till till exempel Karleby under en vardag.

Det betyder att spelarna måste ta ledigt från jobbet eller skolan. Men enligt Thijssen fungerade allt bra då när han ännu gick i skolan.

- I Kristinestads gymnasium förstod de nog det bra. Om man måste fara en timme tidigare så var det inga problem.

- Under en sådan här bussresa har du ju mycket tid och du kan läsa och göra läxor. Så resorna mitt i veckan är inte heller så farliga. Du får gjort läxorna, får motionen på köpet och så får du snacka med gänget.

Inifrån en buss. I bakgrunden skymtar vägen.
Det blir otaliga kilometrar på resande fot. Inifrån en buss. I bakgrunden skymtar vägen. Bild: Yle/Juho Teir fotboll,Resa,Buss,Kristinestad,Österbotten

Lindström jobbar som lärare i Närpes och måste ta tjänstledigt utan lön om han åker iväg på match. Både arbetsgivaren och lärarkollegerna har ändå förståelse för Lindströms fotbollsintresse.

- Min högsta förman, bildningsdirektören Åsa Snickars, är väldigt välvilligt inställd om jag ber om tjänstledigt på grund av fotboll. Trots att hon är Kraftare (Närpes Kraft, red. anm.) och jag är Sportingare.

Anthony Hannus håller med och har aldrig haft några problem med att få ledigt från jobb.

- Redan då jag sommarjobbade var de väldigt flexibla. Hade man match fick man alltid ledigt. Jag har alltid haft tur med arbetsgivarna, så att jag har fått det ordnat.

Seger i sista minuten

Efter en två och en halv timme lång resa rullar bussen äntligen in på parkeringsplatsen till Esse bollplan. Och det är ett gäng självsäkra Sportingspelare som stiger ur bussen.

- Det är storm och regnigt, så inte blir det väl någon klassiker, men nog kommer vi att vinna. Vi vinner med 3-1, säger Anthony Hannus.

- Jag tror att Sporting vinner med 3-1 och jag gör sista målet med en nick i nittionde minuten, konstaterar i sin tur Thomas Thijssen.

Det blir inget mål för Thijssen, men spelarna kan ändå glädja sig över en seger med 3-2. Resan hemåt känns direkt mycket kortare.

Spelare, lagledare och tränare stiger på spelarbussen igen. Kortspelare bak i bussen, de mer rutinerade spelarna fram.

Säsongens sista bortamatch är över.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten