Hoppa till huvudinnehåll

En stor majoritet av Labours medlemmar vill ha ny folkomröstning om brexit - Corbyn tvingas nu lyssna på dem

Labourledaren Jeremy Corbyn lyssnar på tal under partikongressen i Liverpool på söndagen.
Labourledaren Jeremy Corbyn lyssnar på partikamraters tal under partikongressen i Liverpool på söndagen. Labourledaren Jeremy Corbyn lyssnar på tal under partikongressen i Liverpool på söndagen. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Jeremy Corbyn

Det brittiska Labourpartiet är samlat till partikongress i Liverpool i dagarna fyra. Inför kongressen har en opinionsundersökning visat att 90 procent av Labours medlemmar vill bli kvar i EU och 86 procent vill få säga sitt om det slutliga förhandlingsresultatet mellan Storbritannien och EU.

Resultatet betyder att det är upp till bevis för Labourledaren Jeremy Corbyn.

Ett av problemen för Labour är att de flesta av de 500 000 medlemmarna röstade mot brexit i folkomröstningen 2016 - medan många av partiets 257 parlamentsledamöter är från områden som röstade för brexit.

Jeremy Corbyn och Labours viceledare Tom Watson fick en betryggande majoritet i ryggen då de lovade ge tillbaka Labourpartiet till sina medlemmar och nu är det upp till bevis.

Jeremy Corbyn är själv en gammal EU-skeptiker och har inte velat ha en andra folkomröstning. Men nu lovar han att inte vika från det beslut Labours kongress tar och agera i enlighet med det.

Det politiska spelet som både EU och vår regering spelar bör ta slut, för "No deal" är inget alternativ― Jeremy Corbyn, Labours ledare

Ifall det största oppositionspartiet officiellt ändrar linje är det en stor sak för de britter som vill ha en andra folkomröstning.

Dessa konkreta möjligheter finns

Debatterna i Liverpool inleds i dag, söndag, och på tisdag slår Labour fast sin linje.

Rekordmånga motioner, hela 140 stycken, handlar om att på nytt ta ställning till brexit.

Den frågan kan alltså inte ignoreras även om Corbyn kanske hade velat det, så det är detaljerna i formuleringarna som gäller.

Corbyn har tidigare sagt att han skulle föredra nyval. Med tanke på hur splittrat premiärminister Theresa Mays läger är har Labour egentligen länge bara kunnat luta sig tillbaka och vänta på nästa regeringskris.

Theresa Mays strategi i brexit-förhandlingarna har varit en katastrof. Tories har satt mer tid på att gräla internt än på att förhandla med EU― Jeremy Corbyn, Labours ledare

Därför kan en av slutsatserna vara att man stöder en ny folkomröstning i händelse av nyval.

En annan kan vara att britterna måste få rösta om det slutliga förhandlingsresultatet.

Just nu ser det ut att vara uppe i det blå, eftersom EU-ledarna på sitt senaste möte i Salzburg inte var nöjda med Theresa Mays så kallade "Chequers-plan".

Det är ändå den enda plan som hittills finns, så alternativet ser för tillfället ut att vara ett brittiskt EU-utträde utan någon överenskommelse alls.

Om May lyckas få till stånd ett avtal med Bryssel ska det brittiska parlamentet rösta om det senast i början av 2019.

Men om det inte finns något avtal, eller om parlamentet förkastar avtalet, är man på okänd mark. Då kan en ny folkomröstning vara den enda möjligheten att komma vidare.

Labouranhängare dekorerade Beatles-statyn i Liverpool med partiets halsdukar och mössor inför partikongressen.
Labouranhängare dekorerade Beatles-statyn i Liverpool med partiets halsdukar och mössor inför partikongressen. Labouranhängare dekorerade Beatles-statyn i Liverpool med partiets halsdukar och mössor inför partikongressen. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Labour (UK),Storbritannien,partimöten

Men tillsvidare gäller att Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019, eftersom det då blir exakt två år sedan britterna åberopade artikel 50 i Lissabonfördraget om att lämna unionen.

Källor: BBC, Reuters, The Guardian, AP, TT, SR

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes