Hoppa till huvudinnehåll

Journalister i Nicaragua arbetar under livsfarliga förhållanden: ”De kan inte sätta munkavle på oss”

"De är journalister, inte terrorister" – demonstranter mot förföljelsen av journalister i Nicaragua.
"De är journalister, inte terrorister" – demonstranter mot förföljelsen av journalister i Nicaragua. "De är journalister, inte terrorister" – demonstranter mot förföljelsen av journalister i Nicaragua. Bild: Yle/ Erika Brenner Nicaragua,demonstrationer

De oberoende medierna är bland de hårdast drabbade i förbindelse med den politiska krisen i Nicaragua som har varat i snart fem månader.

Journalister angrips och bortförs, de går under jorden eller flyr landet, tv-stationer blockeras, radiostationer bränns ner.

Trots detta fortsätter medierna oförtrutet arbetet.

Nyligen belönade det interamerikanska pressförbundet, IAPA, den oberoende nicaraguanska pressen med ett pris för "dess professionalism och mod i kampen mot regimens våld".

De lokala, självständiga medierna var på plats den 18 april, då en flock studenter gick ut på gatan i huvudstaden Managua i protest mot en pensionsreform.

Det var gnistan till protesterna som nu har varat i snart fem månader. Regeringsmobbar angrep både demonstranter och medier med stenar och påkar.

Nicaragua - kontinentens fattigaste land

 • Befolkning: 6 miljoner.
 • Ekonomi: Den ekonomiska tillväxten var 4,6 procent år 2017, men Nicaragua är ändå, förutom Haiti, det fattigaste landet i Latinamerika.
 • Ojämn fördelning: Trots att Nicaragua är kontinentens fattigaste land har det dubbelt så många miljonärer som det betydligt rikare grannlandet Costa Rica.
 • Våld: Våldsutvecklingen i Nicaragua är betydligt värre än den som de senaste åren drabbat Venezuela.
 • Med tanke på att Nicaragua endast har 6 miljoner invånare och Venezuela har 30 miljoner är det senaste våldsutbrottet det värsta i Latinamerika sedan Falklandskriget 1982. Då dödades 907 argentinska och brittiska soldater under två månader.

En av de drabbade var journalisten Julio López från radiostationen Onda Local.

- De sparkade honom, de stal hans telefon och hans kamera, berättar hans chef, Patricia Orozco, för López själv blev så svårt skadad att han inget minne har av händelserna.

100% Noticias bevakar en konfrontation mellan kravallpolis och studenter. Regeringen har flera gånger blockerat kanalen.
100% Noticias bevakar en konfrontation mellan kravallpolis och studenter. Regeringen har flera gånger blockerat kanalen. 100% Noticias bevakar en konfrontation mellan kravallpolis och studenter. Regeringen har flera gånger blockerat kanalen. Bild: Yle/ Erika Brenner Nicaragua,protester

Även andra journalister angreps och tv-kanalen 100% Noticias fick inte bara sin kamera konfiskerad, men även sin sändning blockerad, liksom flera andra kanaler.

Nästa dag satte regeringsstyrkor eld på radiostationen Radio Darío medan medarbetarna var innanför; alla undslapp dock med livet i behåll.

Den 21 april dödades journalisten Ángel Gahona medan han rapporterade live under protester i Bluefields vid den Karibiska kusten.

- Medierna hade begränsade arbetsvillkor redan innan protesterna i april men sedan dess har förtrycket ökat enormt, säger Patricia Orozco. Hon berättar att López aldrig kommer att återhämta sig helt efter skadorna.

Miguel Alvarez har en lång karriär som fotograf bakom sig men aldrig tidigare har han upplevt en så hotad pressfrihet.
Miguel Alvarez har en lång karriär som fotograf bakom sig men aldrig tidigare har han upplevt en så hotad pressfrihet. Miguel Alvarez har en lång karriär som fotograf bakom sig men aldrig tidigare har han upplevt en så hotad pressfrihet. Bild: Yle/ Erika Brenner Nicaragua,journalister

De unga, kyrkan och medierna värst drabbade

Inte heller Nicaragua har återhämtat sig. Mellan 322 och 481 människor har dödats under den massiva protesten mot den auktoritära och korrupta regeringen, som den lilla studentdemonstrationen utvecklade sig till.

Tusentals har skadats och mer än tusen har anhållits, enligt lokala och internationella MR-organisationer.

Myndigheterna försöker också böja nacken på bland annat Canal 12 genom ständiga kontroller. Minsta fel angående skatt eller social försäkring leder till böter eller andra sanktioner.

- De har ett enda mål: att tysta ner oss, sade föreningen för de oberoende medierna i Nicaragua under en presskonferens den 8 september, som i många länder firas som “Journalisternas dag”.

- Om regeringen även lyckas stänga Canal 10 och böja nacken på Canal 12, får de absolut makt över nicaraguansk tv vilket skulle betyda ett hårt slag mot press- och yttringsfriheten, fortsatte föreningen.

Internationell uppmärksamhet

Representanter för de oberoende medierna har flera gånger dragit ut på gatan i protest mot förtrycket.

Edwin Carcache, som hör till oppositionens viktigaste ansikten och röster, blev tagen av regeringsstyrkorna den 4 september.
Edwin Carcache, som hör till oppositionens viktigaste ansikten och röster, blev tagen av regeringsstyrkorna den 4 september. Edwin Carcache, som hör till oppositionens viktigaste ansikten och röster, blev tagen av regeringsstyrkorna den 4 september. Nicaragua,journalister

Edwin Carcache, studentledare och en av protesternas synligaste ansikten, var på plats under en av demonstrationerna.

- Jag är här för att stödja den självständiga pressen som arbetar under livsfara, sade Carcache, själv kommunikationsutbildad, innan han snabbt skyndade sig bort från demonstrationsplatsen.

Kort tid senare blev han anhållen och förd till tortyrfängelset El Chipote. Nu har han ställts inför rätta, anklagad för terrorism.

Carlos Fernando Chamorro är son till Violeta Chamorro, som blev vald till president 1990, och till journalist Pedro Joaquín Chamorro som blev mördad 1978 vilket var gnistan till den sandinistiska revolutionen.
Carlos Fernando Chamorro är son till Violeta Chamorro, som blev vald till president 1990, och till journalist Pedro Joaquín Chamorro som blev mördad 1978 vilket var gnistan till den sandinistiska revolutionen. Carlos Fernando Chamorro är son till Violeta Chamorro, som blev vald till president 1990, och till journalist Pedro Joaquín Chamorro som blev mördad 1978 vilket var gnistan till den sandinistiska revolutionen. Bild: Yle/ Erika Brenner Nicaragua,journalister

Carlos Fernando Chamorro, känd oppositionsjournalist, var också på plats under demonstrationen.

- Lyckligtvis är vi inte ensamma. Förkämpar för pressfrihet som Reportrar utan gränser, PEN, Det interamerikanska pressförbundet, IAPA, och organisationer för mänskliga rättigheter följer utvecklingen noga, säger journalisten.

PEN International uttryckte nyligen oro över det försämrade klimatet för yttrandefriheten i Nicaragua och uppmanade de nicaraguanska myndigheterna att respektera de mänskliga rättigheterna, inklusive yttrandefriheten.

PEN underströk att varken medier eller FN fått tillstånd att närvara vid rättegången om mordet på journalisten Ángel Gahona då två unga män dömdes för dådet på mycket tveksamt underlag.

Journalister skyddar sig med skottsäker väst och hjälm när de bevakar demonstrationer.
Journalister skyddar sig med skottsäker väst och hjälm när de bevakar demonstrationer. Journalister skyddar sig med skottsäker väst och hjälm när de bevakar demonstrationer. Bild: Yle/ Erika Brenner Nicaragua,journalister,Skyddsväst

Pressfrihetspris

Men de självständiga mediernas mödor blev nyligen belönade av IAPA.

Nicaraguanska karikatyrtecknaren Pedro Javier Molina vann första priset i sin kategori och det stora pressfrihetspriset gick till de oberoende medierna i Nicaragua.

Förtrycket och förföljelsen går mest ut över studentledare och andra aktivister, den katolska kyrkan, som har försökt mäkla fred - och över de oberoende medierna.

Ett pris på hans huvud: 5 000 dollar

Yilber Idiaquez från Radio Corporación berättar att hans mest traumatiska upplevelse var i juni då han och en kollega från Canal 10 bevakade en sammandrabbning mellan unga aktivister och regeringsstyrkor.

- De unga försvarade sig med hemgjorda vapen och stenar mot regeringsstyrkornas militära vapen och vi hamnade i korselden.

- Lyckligtvis träffades vi inte av kulorna men regeringsstyrkorna överföll oss och förstörde min kollegas kamera, berättar Idiaquez.

Journalisterna lyckades komma undan och sökte skydd i en kyrka. Idiaquez gick senare under jorden.

Radio Corporación, där Yilber Idiaquez jobbar, rapporterar dygnet runt om krisen.
Radio Corporación, där Yilber Idiaquez jobbar, rapporterar dygnet runt om krisen Radio Corporación, där Yilber Idiaquez jobbar, rapporterar dygnet runt om krisen. Bild: Yle/ Erika Brenner Nicaragua,journalister

I de sociala medierna erbjuds det 5 000 dollar till den som kan ge information om var han befinner sig. Hans familj är gömd på annat håll.

- Om de inte får tag på mig, tar de en familjemedlem, förklarar Idiaquez.

Tysk journalist angripen av paramilitära

Också internationella medier drabbas. Ett av de mest uppmärksammade fallen är den tyska journalisten Sandra Weiss som i förbindelse med ett jobb för Neue Zürcher Zeitung blev angripen av paramilitära styrkor.

De höll henne tillbaka ett par timmar, förödmjukade henne och tog alla hennes arbetsredskap och personliga ägodelar ifrån henne: kamera, bandspelare, anteckningsböcker och kreditkort.

Allt under pistolhot, berättar Weiss i tv-programmet Esta Semana.

Hon blev kvar i landet några dagar efter att hon fått rådet att hon kunde slutföra sitt arbete om ”hon var mycket försiktig”.

Kontroll över alla medier

Många anser att president Daniel Ortegas hustru, nuvarande vicepresidenten Rosario Murillo, är hjärnan bakom förföljelserna av de självständiga medierna.

När Ortega kom till makten 2007 utnämnde han hustrun till kommunikationssekreterare. Hon ansåg att medierna skulle vara del av ”folkets makt”; bara på det viset var informationen ”oförorenad”.

Daniel Ortega - från hyllad gerillaledare till avskydd president

 • President Daniel Ortega var en av de nio kommendanter som ledde (den ursprungligen marxistisk-leninistiska) sandinistrevolutionen på 1970-talet. Det var en motståndsrörelse mot militärdiktaturen under familjen Somoza.
 • Han valdes till president för första gången 1984, men förlorade omvalet 1990.
 • Efter flera misslyckade försök vann han igen valen 2006. Sedan dess har han blivit vald till president ytterligare två gånger genom att göra om lagar och författningen - återval flera gånger i rad var lagstridigt.
 • Ortega utvecklade Latinamerikas näst fattigaste land i en rasande fart och Nicaragua fick bättre utbildning, hälsosystem och vägar; investerare och turister strömmade till kontinentens säkraste land med den snabbast växande ekonomin.
 • Men missnöjet mot Ortega ökade i takt med att han satte sig över den verkställande och lagstiftande makten, på domstolarna och valprocesserna.
 • Folk ogillade honom också på grund av korruptionen: Enorma summor oljepengar från Venezuela, som mottagits som lån, gick till hans och familjens ekonomiska och politiska imperium.
 • Han kontrollerar även polisen, militären och största delen av medierna.
 • I praktiken betydde det att regeringen tog kontrollen över medieföretag, radiostationer och de flesta tv-kanalerna, som alla reducerades till regeringens officiella språkrör.

  Endast ett fåtal tv-kanaler förblev självständiga, bland dem Canal 10, en av landets mest populära.

  Men i augusti bröt en representant för ett regeringsspråkrör sig in i kanalen och utnämnde sig själv till ”presschef”.

  Folket och hela världen måste få reda på vad som händer i Nicaragua. De kan inte sätta munkavle på oss.― Yilber Idiaquez, Radio Corporación

  Kanalen lyckades dock avvärja kuppförsöket. Men på grund av de ständiga hoten har chefen för kanalen, honduranska medborgaren Carlos Pastora, sökt skydd hos den honduranska ambassaden.

  IAPA framhävde mediernas mod och professionalism och argumenterade att de oförskräckt har utsatt sig för press, hot och trakasserier.

  Det har de gjort utan att sluta fördöma brotten mot de mänskliga rättigheterna och det urskillningslösa våldet från regimens sida.

  Som Yilber Idiaquez från Radio Corporación säger:

  - Jag fortsätter mitt arbete, även om det är livsfarligt. Folket och hela världen måste få reda på vad som händer i Nicaragua. De kan inte sätta munkavle på oss.

  Läs mera:

  ”De kan få k-pister upp i anus” – Erika Brenner har rapporterat för Svenska Yle från Nicaragua, nu flyr hon och berättar om tortyren mot folket

  Det pågår en stadig flykt från Nicaragua som de senaste fem månaderna har utvecklats till en mardröm. Det säger Erika Brenner som har bott i landet sedan 2003 och bland annat rapporterat för Svenska Yle. Här berättar hon varför hon valt att lämna landet.