Hoppa till huvudinnehåll

Man känner sig mindre välkommen, berättar syskonen Hasti och Taghi - de hoppas på en framtid i Österrike trots negativt asylbesked

Hasti och Taghi
Syskonen Hasti (t.h.) och Taghi hoppas få stanna i Österrike. Hasti och Taghi Bild: Petri Raivio / Yle personer

Många välintegrerade invandrare kan komma att visas på dörren om den österrikiska regeringen får sin vilja igenom. Experter varnar för att det här kan skada landets ekonomi.

Wien, Österrike

Syskonen Hasti och Taghi flydde från Afghanistan år 2010. Efter tre år i Schweiz, ett år i Danmark och ett år i Tyskland kom de till Österrike för tre år sedan.

- Många frivilliga hjälpte oss då vi anlände hit. Men från myndigheternas sida fick man inte så mycket hjälp, berättar Taghi om den första tiden i Österrike.

Då Hasti och Taghi kom till Österrike var flyktingkrisen i Europa som värst. I början var det svårt att hitta tak över huvudet.

- Det fanns inte plats på asylcentret. Därför måste vi själva hitta oss en plats att övernatta på, berättar Taghi.

Flytande tyska och praktikplats

Efter hand började saker och ting ändå att löpa bättre. Hasti har engagerat sig i ett teaterprojekt och båda har lärt sig tala tyska flytande.

taghi
Taghi hoppas på en framtid i Österrike - trots allt. taghi Bild: Petri Raivio / Yle personer

För fyra månader sedan fick Taghi en efterlängtad praktikplats på ett bageri. Samtidigt blev det möjligt för honom att flytta till en egen bostad.

- Eftersom jag har ett jobb så får jag inte längre bo på asylcentralen. Därför skrev jag på ett hyreskontrakt för en bostad.

Kärva tider för asylsökande

I somras fick Hasti och Taghi beskedet om att de inte får stanna kvar i Österrike.

Att båda är ateister och fruktar att återvända till Afghanistan räckte inte som grund för ett positivt beslut.

Nu präglas tillvaron av en oro över vad som ska hända i framtiden.

- Vi kan inte sova gott eller gå ut med vänner och ha det roligt. Vi tänker att polisen kanske kommer i morgon och säger att vi måste tillbaka till Afghanistan, säger Taghi.

Skärpt invandringspolitik märks i vardagen

Inför det österrikiska parlamentsvalet för ett år sedan gick det högerpopulistiska frihetspartiet FPÖ till val med löften om att skärpa invandringspolitiken i landet.

Nu delar partiet på regeringsmakten med konservativa ÖPV och har därmed möjlighet att sätta sin prägel på landets linje i migrationsärenden.

Ett uttalat mål är att göra Österrike mindre attraktivt för asylsökande.

Ja, jag är en främling här. Men man behöver inte säga det till mig varje dag― Hasti, asylsökande

Regeringen vill bland annat skära i de ekonomiska bidragen till asylsökande och effektivisera avvisningarna av personer som fått ett negativt asylbesked.

Hasti säger att det märks att attityderna i landet har förändrats.

- Varje dag förändras allt till det sämre. Jag har aldrig hört en nyhet som gör mig gott. Oberoende vart man går får man höra ”det får du inte göra, du måste vänta tills du får ett svar.”

Välintegrerade invandrare visas på dörren

Ett annat omstritt förslag går ut på att förbjuda asylsökande från att göra arbetspraktik.

Förslaget skulle, om det går igenom, begränsa asylsökandes möjligheter att få fotfäste på den österrikiska arbetsmarknaden.

Det här skadar Österrikes ekonomi och är helt enkelt inte förnuftigt― Christoph Riedl, expert

Taghi fruktar att han ska gå miste om sin praktikplats på bageriet.

- Det tog två månader för arbetsmyndigheterna att besluta att jag får ta emot platsen. Men trots det har jag varje dag en rädsla för att de kommer att säga att vi asylsökare inte får göra det här mer.

Om han går miste om sin praktikplats så blir det omöjligt att fortsätta hyra lägenheten i Wien.

- Då har jag mist både mitt jobb och min bostad, utbrister han.

Expert varnar för negativa effekter för ekonomin

Utvecklingen i Österrike oroar Christoph Riedl som är expert vid det österrikiska diakoniförbundet.

- Vi lever i en tid av restriktiv politik där många människor som vi tänker att är i behov skydd blir utvisade. Det handlar även om människor som har integrerats väldigt bra, som har jobb och utbildning och som talar god tyska.

Christoph Riedl
Invandrarna behövs i många branscher, påpekar Christoph Riedl. Christoph Riedl Bild: Rikhard Husu / Yle Christoph Riedl

Och det är inte enbart de asylsökande som berörs av åtgärderna, påpekar Riedl.

- Det här skadar Österrikes ekonomi och är helt enkelt inte förnuftigt.

Riedl oroar sig också över att mängden negativa asylbeslut som senare upphävs i en högre rättsinstans är hög i Österrike.

- Vi har kunnat konstatera att andelen beslut som hävs i den andra instansen är 42 procent. Det här är en enorm felkvot. Det här är en kvot som inget företag eller ingen myndighet skulle tillåta sig själv.

Hoppas få stanna trots negativt asylbesked

För syskonen Hasti och Taghi står hoppet till att deras negativa asylbesked ännu ska komma att ändras i en högre rättsinstans.

Myndigheterna anser att de borde åka tillbaka Afghanistan. Trots det här hoppas de på en framtid i Österrike.

- Jag vill inte klaga och säga att saker inte är bra eller att jag får för lite. Ja, jag är en främling här. Men man behöver inte säga det till mig varje dag, säger Hasti.

Eftersom asylprocessen fortfarande pågår i Österrike önskade Hasti och Taghi att deras efternamn inte framkommer i artikeln.

Läs mera:

Österrike tar över som EU-ordförande med löften om trygghet och stabilitet: "Vi ska vara brobyggare"

Det finns många orosmoln på den europeiska horisonten då Österrike tar över ordförandeskapet för EU. Österrike svarar med ett program som syftar till skydd och stabilitet för medborgarna.