Hoppa till huvudinnehåll

Polisen dementerar teorier om säkerhetspolitiska motiv för skärgårdsräden - "Det är inte sant"

Olycksövning med gränsbevakningen och superpuman
Olycksövning med gränsbevakningen och superpuman Bild: Yle/Annika Holmbom Gränsbevakningsväsendet,fartyg

Nyheten om polisens, försvarsmaktens, gränsbevakningens och skatteverkets gemensamma operation i Åbolands skärgård har väckt många frågor. Polisen förnekar att operationen skulle handla om säkerhetspolitik.

Polisens husrannsakan har riktat sig mot företaget Airiston helmis fastigheter. Försvarsministeriet har redan tidigare uppmärksammat att bolaget köpt öar längs med samtliga stora farleder som leder in till Åbo och Nådendal.

Efter att informationen kring vilka fastigheter polisen undersöker spridit sig, har frågor om alternativa motiv väckts på bland annat sociala medier. Också myndighetsinsatsens magnitud har gett upphov till diskussion.

Hoppa över Twitterpostning

Det har spekulerats om att operationen inte skulle handla om ekonomisk brottslighet, så som polisen uppgett. Istället föreslås det att företaget nu utreds för att de fastigheter som företaget äger har ett säkerhetspoliskt värde, och det är det som är orsaken till att operationen drog igång.

Kriminalinspektör Markku Ranta-aho vid Centralkriminalpolisen avfärdar ryktena.

- Det är inte sant. Vi undersöker ekonomisk brottslighet, grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri och så vidare.

- Vår undersökning har ingenting med andra saker att göra, konstaterar Ranta-aho.

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Läs mera:

Ryska markaffärer ett hot - Säkerhetskommittén listade hybridkrigsfenomen

Finlands Säkerhetskommitté har listat ryska fastighetsaffärer i närheten av strategiskt viktiga platser som ett nytt så kallat hybridkrigsfenomen. Enligt Försvarsministeriet kan dessa fastigheter användas för att till exempel störa mobilisering i en krissituation. Markaffärer i Åboland ges som exempel på hybridhot.


Läs mera:

Vaktstugan till Kanervala herrgård i Finby.

Ryska tomter: Sex fall som väcker frågor

Det finns tomter i rysk ägo som kan vara intressanta att titta lite närmare på. En del ligger intill militära skyddsområden eller andra strategiska områden som flygfält och farleder.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland