Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska intressen ska fram när FN:s generalförsamling inleds

Trump talar på FN:s generalförsamling 2017.
Trump talade betydligt längre än vad kutymen tillåter på generalförsamlingen 2017. Trump talar på FN:s generalförsamling 2017. Bild: EPA-EFE/PETER FOLEY Donald Trump,FN:s generalförsamling,FN

Hur ska Förenta Nationerna bli relevant för alla mänskor? Det är ett tema för ”högnivåmötet” som inleds i New York. Men också fred, kvinnors rättigheter och hållbar utveckling. I praktiken handlar mycket ändå om Donald Trump.

I fjol överraskade USAs president den samlade skaran stats- och regeringschefer vid FN:s generalförsamling. Han kom med ett rakt på sak-tal om att Amerika alltid kommer först.

- Alla statsledare borde sätta sitt eget land först, sa Donald Trump.

'På ett sätt drog han undan mattan för globalt samarbete som gynnar andra. USA betonar nationell suveränitet när andra talar om gemensamma mål.

Globala mål men också nationella agendor

FN-organisationen och mötet har sin agenda och massor av goda föresatser som ska främjas under veckan och året som kommer.

Demokrati och hållbar utveckling, kampen mot fattigdomen, kvinnors och flickors rättigheter, och mycket mer.

USA:s agenda är delvis en helt annan. Redan på måndagen talar USA om kampen mot narkotika. Opioidkrisen har varit en stor sak bland president Trumps vallöften.

På tisdagen inleds högnivåmötet. Då får Trump tala inför generalförsamlingen.

Femton minuter räcker inte för Trump

Statscheferna rekommenderas hålla sina tal på 15 minuter.

Men president Trump använde över 40 minuter när han gjorde FN-premiär som president för ett år sedan.

Donald Trump talar inför FN:s generalförsamling.
Donald Trump höll tal i 40 minuter på generalförsamlingen ifjol. Donald Trump talar inför FN:s generalförsamling. Bild: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT Donald Trump,FN:s generalförsamling,FN

Då var hans tal en bred exposé över världen enligt USA. Flera utvikningar gjordes till amerikansk inrikespolitik, som skulle sättas i ordning under Trumps nya ledning.

- Arbetsplatserna återvänder, aktiekurserna är rekordhöga och USA:s armé blir starkare än någonsin, betonade presidenten i sitt premiärtal.

2017 skulle raketmannen förgöras

Trump talade om hoten i världen, från skurkstaterna. Han hotade med att fullständigt förgöra Nordkorea om det var nödvändigt för att försvara USA eller de allierade.

Trump talade då om ”raketmannen” Kim Jong-Un som är ute på ett självmordsuppdrag för sig själv och sin regim.

I år är det helt andra tongångar, efter Trumps toppmöte med ordförande Kim. Men under veckan väntas mötena fortsätta kring hur det nordkoreanska kärnvapenhotet ska avvärjas.

Observatörer antar att Trump i år fortsätter kritisera Iran, Kuba och Venezuela. I stället ger USA stöd åt de länder som stöder USA. Det gäller också i biståndspolitiken, som väntas bli ett tema i år.

President Trump leder säkerhetsrådet

En nyhet för i år är president Trumps chans till ökad synlighet, genom ett tal i säkerhetsrådet. USA har ordförandeskapet i september och har sammankallat till ett möte på onsdag morgon.

Först skulle det handla om Iran, men ämnet har breddats till massförstörelsevapen och nedrustning.

- Det blir det mest uppmärksammade säkerhetsrådsmötet i historien, skämtade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley vid ett pressmöte.

Nikki Haley i New York den 4 september 2018
Nikki Haley. Nikki Haley i New York den 4 september 2018 Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Nikki Haley,FN,USA

Målsättningen för högnivåveckan och den månad som USA har ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd är att göra amerikanerna stolta, sa Nikki Haley. Nu lyfts de amerikanska intressena i världspolitiken.

Snabba möten på hög nivå

Nikki Haley jämför veckans högnivåmöte med speeddejtning; Korta möten, stressig stämning, mycket på spel. Den amerikanska utrikespolitiska eliten sägs vara på plats i New York.

Lika viktigt som de tal som hålls är vem som möter vem i korridorerna, och på middagar och mottagningar.

President Trump håller bilaterala möten med åtminstone Sydkoreas president Moon Jae-in, den franska presidenten Emmanuel Macron, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Japans premiärminister Shinzo Abe samt premiärminister Theresa May från Storbritannien.

Några osäkra

Det spekuleras också om ett överraskningsmöte med Irans ledare Rouhani. Presidenten sägs välkomna alla möten.

Bland de statschefer som inte deltar finns Nordkoreas ledare Kim Jong-Un även om det har spekulerats om en nordkoreansk närvaro.

Rysslands president Vladimir Putin är inte med i år heller. Han lär komma till New York-mötet bara vart femte år. Ryssland representeras av utrikesministern Sergej Lavrov.

Många finländare i New York

Det finländska huvudanförandet hålls av president Sauli Niinistö på tisdag eftermiddag. Klimatfrågor och Arktis, hållbar utveckling och Östersjöfrågor väntas finnas i talen från finländskt håll.

Sauli Niinistö talar inför FN:s generalförsamling
President Sauli Niinistö på FN:s generalförsamling 2017. Sauli Niinistö talar inför FN:s generalförsamling Bild: JUSTIN LANE/EPA Sauli Niinistö,FN,FN:s generalförsamling

Presidenten ska på onsdagen delta i flera evenemang. På morgonen är det HeForShe – ett jämställdhetsprojekt som uppmuntrar män att tala för jämställdhet. Niinistö ska också delta i president Macrons toppmöte kring klimatfrågor, ”One Planet Summit”.

Ministrarna Timo Soini, Anne-Mari Virolainen och Pirkko Mattila ska delta i FN:s högnivåvecka.

Enligt utrikesministeriet fokuseras Finlands FN-politik på försvaret av det regelbaserade internationella systemet, reformen av FN, konfliktförebyggande och fredsmedling, samt kvinnors och flickors rättigheter.

Soini uppmärksammar Mandela

Utrikesminister Timo Soini håller Finlands anförande vid ett fredstoppmöte i dag. Det ordnas för att uppmärksamma den sydafrikanska frihetskämpen, senare presidenten, Nelson Mandela som i år skulle ha fyllt 100 år.

På onsdag eftermiddag invigs de nya utrymmena för det finländska konsulatet och FN-representationen i New York.

Också president Tarja Halonen är på plats i New York.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes