Hoppa till huvudinnehåll

Dricksvattnet behöver inte längre kokas i Söderkulla centrum och Tasträsk

En närbild av händer som tvättar grönsaker under vattenkran.
Nu kan Sibbobor igen använda kranvattnet som vanligt. En närbild av händer som tvättar grönsaker under vattenkran. Bild: EPA gurka,skölja

Sibbobor kan igen använda kranvattnet som normalt. De senaste proverna, tagna på söndag, visar inga tecken på bakterier som tyder på ytvattenkontamination.

Invånarna i Söderkulla centrum och vid Tasträsk har sedan i torsdags uppmanats att koka dricksvattnet.

Det här efter att man hade hittat bakterier som tyder på ytvattenkontamination i ett vattenprov som hade tagits i Söderkulla vattentorn.

Enligt söndagens vattenprov uppfyller vattenkvaliteten kriterierna och kvalitetskrav för dricksvatten. Man har tagit vattenprov både från vattentornet och från olika delar av vattenledningsnätet i Söderkulla.

Vattenproven har hela tiden varit fria från avföringsbakterier. Sibbo hälsocentral har inte rapporterat flera fall av magsjuka än vanligt.

Den tillfälliga utdelningen av dricksvatten på parkeringsplatsen vid K-supermarket i Söderkulla har upphört.

Hittade ingen orsak

Miljöhälsovården, Sibbo Vatten och Samkommunen Tusbyregionens vattenverk har utrett orsaken till fallet, men inte hittat någon klar orsak till hur bakterier som tyder på ytvattenkontamination hamnat i vattnet.

Myndigheten fortsätter att följa med vattenkvaliteten och tar vattenprover från Söderkulla vattentorn och vattenledningsnätet oftare än tidigare.

Kommunen meddelar om man hittar avvikande resultat när vattenproven analyseras.

Vattentornet ska också förses med en apparat som tar ett mikrobiologiskt prov av vattnet dagligen.

I fortsättningen ska vattnet i vattentornet desinficeras med UV-ljus, alltså genom att leda vattnet genom ultraviolett strålning.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland