Hoppa till huvudinnehåll

Finländska domarna prisas efter den heta matchen i grekiska ligan – ”Gestranius stängde käften på tvivlarna”

Mattias Gestranius.
Mattias Gestranius gjorde succé i Grekland. Mattias Gestranius. Bild: ullstein bild - Firo/ All Over Press Mattias Gestranius,fotboll,Fotbollsdomare

I mars rusade klubbägaren Ivan Savvidis in på plan med en pistol i slutet av matchen mellan PAOK FC och AEK Aten. På söndagen möttes rivalerna igen men matchens finländska domare höll den heta matchen i ett kyligt grepp.

Mattias Gestranius, Mikko Alakare och Riku Vihreävuori blev de första utländska domarna som dömt i den grekiska fotbollsligan på över 40 år då de på söndagen skipade rättvisa i matchen mellan PAOK FC och AEK Aten.

För ett halvt år sedan urartade rivalernas möte i ett stort kaos då PAOK-ägaren Ivan Savvidis marscherade in på plan med en pistol efter att domaren hade dömt bort ett PAOK-mål på tilläggstid.

Savvidis fick senare en tre års avstängning från alla fotbollsarenor och i Grekland bestämde man sig för att börja importera utländska domare till matcher med hög risk för våldsamheter.

Gestranius och hans assisterande domare fick äran att ta emot utmaningen och med facit på hand kan man konstatera att finländarna gjorde ett utmärkt arbete.

Matchen genomfördes utan större oroligheter. Den enda dramatiska händelsen var då PAOK:s assisterande tränare blev utvisad efter att ha klagat på ett domslut.

Prisas i grekisk press

Nyhetsbyrån AP skrev en artikel om ämnet och lyfte fram kommentarer från grekiska tidningar där Gestranius opartiska arbete och konceptet med utländska domare fick ett stort godkännande.

– Gestranius stängde käften på tvivlarna, inga klagomål från någondera lagen, rapporterade webbplatsen goalpost.gr.

Grekisk fotboll har plågats av oroligheter och våld i åratal och det är mer än vanligt att domaren får utstå hård kritik från besvikna förlorande lag.

– Om domaren hade varit en grek skulle han ha fått lyssna på en massa käbblande för att han tillät hårda tag. Han visslade inte för mycket men spelarna och bytesbänken betedde sig då de visste att de inte skulle komma undan om de protesterade, skrev tidningen Ta Nea.

Senast man tog in utländska domare var i mitten av 70-talet. Gestranius, Alakare och Vihreävuori blev alltså de första internationella domarna i den grekiska ligan på 43 år.

Gestranius hör till den näst högsta av fyra internationella domarkategorier. Enligt AP var hans arvode för söndagens match 3000 euro.

Matchen slutade in PAOK:s 2–0-seger.

Läs mera:

Hyllad Mattias Gestranius förväntade sig fulare tag i den grekiska högriskmatchen: ”Tyckte det var en förvånansvärt lättdömd match”

Mattias Gestranius gjorde succé då han dömde toppmötet mellan PAOK och AEK i den grekiska ligan på söndagen. En fin stämpel för den inhemska domarverksamheten, inte något personligt, säger Pargasdomaren själv om berömmet.

Läs också