Hoppa till huvudinnehåll

Företagare om att jobba med Airiston Helmi: "Allt löpte smidigt och gick korrekt till"

Falsad plåt läggs på ett hustak.
Plåtslagare vid Plåtslageri Lindström lägger falsad plåt på ett radhustak (arkivbild). Falsad plåt läggs på ett hustak. Bild: Yle/Marie Söderman plåttak,plåtslagare

Veckoslutets polisoperation och husrannsakningar i den åboländska skärgården riktades mot flera fastigheter som är kopplade till företaget Airiston Helmi.

Många lokala företag i Åboland har jobbat för företaget Airiston Helmi och ett av dem är Plåtslageri Lindström i Pargas.

Plåtslageriet har byggt tusentals kvadratmeter tak på Säckilot och Lillandet i Nagu och i Ybbersnäs i Pargas för Airiston Helmi. Dessutom har plåtslageriet gjort tre arbetsbåtar för företaget och några mindre takjobb vid Airisto semesterby.

Jobben gjordes för mer än fem år sedan.

Hur var det att jobba med Airiston Helmi?

– De var på alla sätt lätta att samarbeta med, positiva och artiga, berättar vd Peter Lindström.

Lindström höll kontakt med en kvinna och en man i Airiston Helmis ledning och alla beslut fattades snabbt.

Räkningarna betalades punktligt

Enligt Centralkriminalpolisen gällde operationen i skärgården misstänkt ekonomisk brottslighet. För plåtslageriet löpte den ekonomiska biten smidigt med Airiston Helmi. Räkningar betalades senast på förfallodagen från ett finländskt bankkonto.

Fick ni på Plåtslageri Lindström några andra förmåner av Airiston Helmi?

– Nej, det förekom ingenting sådant, allt gick korrekt till. Jag har rent mjöl i påsen och svarar gärna på frågor om det här, säger Lindström.

Såg ni något uppseendeväckande på byggplatserna?

– Nej inga konstigheter. Men då vårt eget gäng inte räckte till för allt arbete som skulle göras hade de egna utländska arbetskarlar och där följdes inte finska regler vad gäller säkerhet.

Lindström lyfter också fram att beställningarna av Airiston Helmi kom under en tid då det var mycket svåra tider i byggbranschen. Som företagare var han tacksam över allt jobb Airiston Helmi gav.

– Deras byggen var stora satsningar som skulle få turismen i skärgården att blomstra och det var väldigt roligt att få vara med om det. Med facit på hand är det förstås konstigt då det har visat sig att de fina husen har stått så gott som tomma, säger Lindström.