Hoppa till huvudinnehåll

Fusion mellan stadens energibolag och vattenverk svår affär för politikerna i Raseborg - fullmäktige valde bordlägga ärendet

Raseborgs vatten
Enligt förslaget skulle fusionen ske den sista december. Raseborgs vatten Bild: Anders Lönnfeldt / YLE förorenat

Flera fullmäktigeledamöter upplevde att de haft för knappt om tid att sätta sig i förslaget att fusionera Ekenäs Energi och Raseborgs Vatten. Man valde därför att bordlägga ärendet på mötet i måndags (24.9).

Istället ska man ha en aftonskola den 8 oktober med mera information kring vad fusionen innebär. Man föreslog även ett extra fullmäktigemöte i oktober.

Petri Palin: "Oklara siffror"

Det var fullmäktigeledamoten Camilla Grundström (SDP) som föreslog en aftonskola. Hon sade också att hon talade för hela den socialdemokratiska fullmäktigegruppen då hon föreslog en bordläggning på grund av den korta tid de haft att bekanta sig med förslaget.

Camilla Grundström i Axxell.
Camilla Grundström (SDP) föreslog en bordläggning. Camilla Grundström i Axxell. Bild: Yle/Minna Almark grundström,Raseborg

Enligt en utredning som staden låtit göra ska fusionen leda till flera synergieffekter som om några år innebär årliga besparingar på runt 300 000 euro.

Fullmäktigeledamot Petri Palin (Blå) sade att han upplever att det finns oklarheter i kalkylerna i utredningen och nämnde bland annat de beräknade inbesparingarna som exempel.

Petri Palin (Sannf).
Petri Palin (Blå) tyckte kalkylerna var inkonsekventa i utredningen. Petri Palin (Sannf). Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,raseborg fullmäktige 31.8.15

Sven Holmberg (SFP) understödde Grundströms förslag om en bordläggning av samma skäl som Grundström lyfte fram.

I praktiken skulle en fusion innebära att staden säljer affärsverket Raseborgs Vatten till aktiebolaget Ekenäs Energi den 31 december 2018.

Ekenäs Energi ägs till hundra procent av Raseborgs stad.

Rättelse 25.9.2018 06:30: Camilla Grundströms namn hade blivit fel i en tidigare version av artikeln.