Hoppa till huvudinnehåll

Kontroversiellt beslut i Hongkong: Myndigheterna förbjuder självständighetsparti

Självständighetspartiets grundare Andy Chang.
Självständighetspartiets grundare Andy Chang har sagt att han fortsätter kämpa för frihet trots förbudet. Nu när det är fastslaget förväntar sig många en rättsprocess mot myndigheterna, som kan vara något av en kamp mot väderkvarnar. Självständighetspartiets grundare Andy Chang. Bild: EPA-EFE Hong Kong National Party,andy chang

För första gången sedan Hongkong blev en del av Kina 1997 har myndigheterna förbjudit en politisk rörelse. Beslutet ses som en allvarlig utveckling i staden där Pekings auktoritära närvaro växer sig allt större.

Självständighetspartiet Hong Kong National Party grundades för två år sedan och är en nagel i ögat för myndigheter, både lokala och nationella.

Budskapet om självständighet bryter enligt stadens regering mot kontraktet mellan Hongkong och Kina, lagtexten som heter Basic Law, den grundläggande lagen.

Kinas president Xi Jinping har också uttalat sig tydligt i frågan; förra året varnade han Hongkong för att alla försök till att "försätta Kinas suveränitet i fara" överskrider en "röd linje".

Dessutom ses självständighetskampen som ett hot mot den nationella säkerheten.

- Gruppen sprider hat och diskriminering mot fastlandskineser. De har en tydlig agenda att göra Hongkong till en republik, konstaterar John Lee, stadens säkerhetsminister.

Koloniallag bakom beslutet, hjälper partiet få synlighet

Så Lee förbjöd partiet. Det hade han möjlighet till med hjälp av en gammal lag, som stiftades i brittiska kronkolonin Hongkong långt innan staden överfördes till Kinas kontroll 1997.

Enligt den lagen måste alla politiska grupperingar registrera sig hos polisen. Sedan 1997 har ingen brytt sig om lagen, Hongkong har sett med relativt blida ögon också på politiker som de inte gillat. Nu ändrades det på bara några veckor.

Jag kommer aldrig att sluta sträva efter frihet, mänskliga rättigheter och jämställdhet

Enligt uppgifter har självständighetspartiets grundare och ordförande, 28-åriga Andy Chan, funderat på att föra ärendet till domstol, men han har inte kommenterat det slutliga beslutet.

I juli, då myndigheterna meddelade att man eventuellt kommer förbjuda partiet, var han tydlig med sin ståndpunkt.

- Jag kommer aldrig att sluta sträva efter frihet, mänskliga rättigheter och jämställdhet, sade Chan till Reuters då.

Chans parti har egentligen inget reellt stöd bland Hongkongborna. Självständighet är inte en sak den allmänna opinionen suktar efter just nu.

Innan juli i år fanns han inte ens på folkets radar innan myndigheternas tankar på förbud gjorde att medier och gemene man fick upp ögonen för partiet.

Därmed kan förbudet ha en delvis motsatt effekt.

Hongkong.
Hongkong har mer liberal ekonomi än resten av Kina, en av de saker Peking inte har något emot då det genererar pengar. Hongkong. Bild: EPA Hongkong

Allt mer statlig kontroll...?

Förbudet är det senaste tecknet på en utveckling som många uppfattar tyder på att Peking allt mer försöker peta i Hongkongs interna affärer, trots att Hongkong är en "särskild administrativ region".

Men sedan studentprotesterna 2014 , paraplyrevolutionen, då stora demonstrationer mot förslag på nya lagar som skulle ge Kina rätt att övervaka vem som ställer upp i val i Hongkong, har man kunnat se mer och mer tecken på kinesiskt inflytande.

Paraplyrevolutionen i Hongkong 2014.
Paraplyrevolutionen. Paraplyrevolutionen i Hongkong 2014. Bild: EPA Protesterna i Hongkong 2014

Det senaste tecknet kom förra veckan då det nya snabbtåget mellan Hongkong och Guangzhou öppnade. 40 minuters resa mellan två ekonomiska metropoler är bra för plånböckerna, men då kinsesiska myndigheter på grund av den korta resetiden får utföra gränskontroller på tåget och på Hongkongs tågstation är det helt nya betesmarker för Peking.

Många är oroliga över det kontroversiella beslutet eftersom det är första gången kinesisk lag utövas i Hongkong, och kritiker är oroliga för en ovälkommen snöbollseffekt.

Då Storbritannien överlämnade staden till Kina 1997 fanns en överenskommelse som sade att Hongkong skulle åtnjuta autonomi och friheter i 50 år.

Källa: HS, AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes