Hoppa till huvudinnehåll

Minderårig Vasabo står åtalad – planerade massaker i skola i Vöråstan

Österbottens tingsrätt
Arkivbild. Österbottens tingsrätt Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

En 17-årig Vasabo står åtalad för falskt larm sedan han skrivit på nätet att han planerat en skolmassaker. Han åtalas också för att ha spridit sadistiska våldsvideor och barnporr.

Den 21 februari 2017 strax innan klockan fem på eftermiddagen skriver den åtalade ett inlägg på webbforumet Ylilauta.org. Han skriver att han i två månaders tid planerat att "massera" en skola och att han tänker förverkliga sina planer dagen därpå.

Massera är ett slanguttryck för att utföra en skolmassaker.

Till sitt meddelande bifogar han en emoji, en bild av en groda med en pistol, och texten "enough", det är nog.

Knappt tre timmar senare, strax innan klockan åtta på kvällen, publicerar han en bild av skolan i Vöråstan i Vasa med texten "det är den här skolan jag ska massera i morgon".

Myndigheterna får kännedom om pojkens inlägg på nätet och vidtar direkt åtgärder.

Satt häktad

Pojken grips av polisen och sitter häktad i två veckor. Han erkänner att det var han som skrivit inläggen på webbforumet.

17-åringen åtalas också för spridning av våldsskildringar. Det är fråga om filmer med rått våld så som avrättningar, styckning av människokroppar och dödligt våld mot djur.

Pojken har också delat pornografiska bilder i en grupp på WhatsApp och på nätforum. Bilderna förställer bland annat sex med djur och personer som med fog kan antas vara barn.

Straffet för falskt alarm är enligt strafflagen böter eller fängelse i högst ett år.

Åklagaren yrkar på tre månader och 15 dagars villkorligt fängelse för den åtalade.