Hoppa till huvudinnehåll

När får Sverige en ny regering? Dödläget i svensk politik bryts – idag väljs ny talman och imorgon röstas Stefan Löfven sannolikt bort

Sveriges riksdag i gult och blått.
Sveriges riksdag i gult och blått. Bild: Bildmontage: Miro Johansson. Riksdagsval i Sverige,Politik i Sverige,val (kognition),Sveriges riksdag

Efter riksdagsvalet för två veckor sedan har det rått ett spänt dödläge i svensk politik. Partierna har dels sagt att de vill förhandla med varandra, men samtidigt sökt konfrontation.

Den här veckan påbörjas processen för att få en ny statsminister och regering i Sverige. Vår Nordenkorrespondent Linda Söderlund svarar på tre frågor om maktspelet i Sverige.

1. Varför är talmansvalet plötsligt högintressant?

Talmannen är den person som ska föreslå en ny statsminister. Eftersom det politiska läget är så låst, så har talmannen blivit en bricka i spelet om regeringsmakten.

Under veckoslutet meddelade Sverigedemokraterna att de kommer att rösta på borgerliga Alliansens kandidat Andreas Norlén (M) och det är sannolikt att han blir vald, eftersom Alliansen och SD tillsammans har majoritet i riksdagen.

Socialdemokraternas kandidat för talmansposten är Åsa Lindestam.

Porträttbild på Åsa Lindestam, Socialdemokraterna.
Åsa Lindestam är Socialdemokraternas kandidat för talmansposten. Porträttbild på Åsa Lindestam, Socialdemokraterna. Bild: Sveriges Riksdag Åsa Lindestam
Porträttbild på Andreas Norlén, Moderaterna.
Andreas Norlén är Moderaternas kandidat till talmansposten. Porträttbild på Andreas Norlén, Moderaterna. Bild: Sveriges Riksdag Moderaterna,Andreas Norlén

Tidigare har man följt principen att det största partiet i det största blocket utser talman och i det här fallet skulle det ha varit Socialdemokraterna. Men nu meddelade Alliansen redan på förhand att de tänker föreslå en egen kandidat, oberoende av vilket block som blir störst.

I riksdagsvalet för två veckor sedan fick det rödgröna blocket 144 mandat, borgerliga Alliansen 143 mandat och Sverigedemokraterna 62 mandat.

Sverigedemokraterna har utsett Björn Söder till sin kandidat för andra vice talmansposten och Vänsterpartiet har meddelat att han utmanas av deras kandidat Lotta Johnsson Fornarve.

2. Varför låter statsminister Stefan Löfven riksdagen rösta bort honom?

Efter riksdagsvalet för två veckor sedan har Stefan Löfven hållit fast vid att hans parti Socialdemokraterna är valets vinnare och därför har han vägrat att avgå som statsminister.

Nu ska riksdagen rösta om statsministerns förtroende och både borgerliga Alliansen och Sverigedemokraterna har lovat att rösta ner Löfven. Eftersom Alliansen och Sverigedemokraterna är i majoritet är det sannolikt att Stefan Löfvens regering röstas bort.

Stefan Löfven blir då den första statsministern i Sveriges historia som riksdagen inte ger förtroende. För Löfven kan omröstningen ändå vara taktisk, då han sedan kan hävda att Alliansen och Sverigedemokraterna har samarbetat för att fälla honom.

Hittills har Alliansen sagt att de inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Bild: Yle/Linda Söderlund Stefan Löfven

Omröstningen i riksdagen ska hållas inom två veckor efter att riksdagen har öppnat, det vill säga senast den 8 oktober.

Många förutspår ändå att omröstningen kommer att äga rum redan imorgon på tisdagen, eftersom man då snabbare kan komma igång med arbetet att bilda ny regering.

Om riksdagen röstar bort Löfven, så kommer han ändå att sitta kvar i en övergångsregering tills en ny har utsetts. Övergångsregeringen får endast fatta beslut i löpande ärenden.

3. När får Sverige en ny regering?

Den nya talmannen ska diskutera med partiledarna och föreslår sedan en ny statsminister. Riksdagen får rösta om statsministern och om hen inte godkänns börjar proceduren på nytt.

Om inget av talmannens fyra förslag godkänns ska ett extra val hållas inom tre månader. Hittills har riksdagen alltid godkänt det första av talmannens förslag.

Regeringsbyggnaden Rosenbad i Stockholm.
Rosenbad är en symbol för Sveriges regering. I den här byggnaden intill Gamla stan har statsministern sitt arbetsrum och här sammanträder regeringen. Regeringsbyggnaden Rosenbad i Stockholm. Bild: Yle/Linda Söderlund Rosenbad,Sveriges regering

I nuläget är det omöjligt att säga när Sverige får en ny regering. Partiledarna själva har sagt att förhandlingarna kommer att bli mycket svåra, eftersom det parlamentariska läget är så jämnt.

Majoriteten av de politiska bedömarna i Sverige anser att regeringsbildningen kan ta längre tid än vanligt, eftersom det sannolikt krävs nya blocköverskridande samarbeten.

Det behövs helt enkelt mera förhandlingar, diskussioner och eftergifter innan partierna är överens om en regering.

Den nya regeringens första stora utmaning blir budgetomröstningen i riksdagen. Även om till exempel Alliansen lyckas bilda regering, med Ulf Kristersson (M) som statsminister, så måste de också få igenom sin budget.

Om Sverigedemokraterna inte stöder en Alliansregerings budget, så kan den rödgröna budgeten få majoritet i riksdagen.