Hoppa till huvudinnehåll

Polisen om skärgårdsrazzian: Två av de misstänkta begärs häktade

Airiston Helmis fastighet Villa Ybbersnäs 23.9.2018.
Airiston Helmis fastighet Villa Ybbersnäs fotad på söndagen. Polisinsatsen var redan över på söndagsmorgonen medan utredningen satte i en ny växel. Airiston Helmis fastighet Villa Ybbersnäs 23.9.2018. Bild: Lehtikuva Ybbersnäs,Airiston Helmi

Centralkriminalpolisen fortsätter gå igenom det konfiskerade materialet från husrannsakan på sammanlagt 17 ställen i Pargas. Två personer begärs häktade. En av dem är estnisk medborgare, den andra rysk medborgare.

Personerna som begärs häktade är anställda av företaget som är under utredning. De är skäligen misstänkta för grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Utredningen fortsätter nu med förhör och genomgång av materialet som beslagtagits.

- I fastigheterna beslagtogs bland annat dokument och lagringsmedier i stora mängder. Det beslagtagna materialet är så pass digert att det kommer att ta ta lång tid, troligtvis hela nästa vår att gå igenom allt, säger kriminalinspektör Tomi Taskila som är förundersökningsledare i fallet.

Misstankarna gäller olika former av ekonomisk brottslighet med internationella förgreningar. Det handlar om penningtvätt, grovt skattebedrägeri och användning av svart arbetskraft vid nybyggen och renoveringsarbeten.

Samarbete med skattemyndigheten sedan februari

Kriminalinspektör Tomi Taskila är överlag mycket fåordig och vill inte gå in närmare på exakt vad misstankarna och utredningsarbetet såhär långt har lett till.

- Arbetet har pågått sedan februari och Centralkriminalen har samarbetat med skattemyndighetens särskilda grupp för grå ekonomi, säger Taskila.

Direktör Janne Marttinen arbetar i skattemyndighetens grupp för utredning av den grå ekonomin, men säger till Svenska Yle att Skattemyndigheten inte kan kommentera fallet.

- Det är polisen som informerar och skattemyndigheterna får på grund av tystnadsplikten inte kommentera enskilda fall, säger Marttinen.

Kriminalinspektör Tomi Taskila säger att anledningen till att hela operationen verkade så massiv var att platserna där husrannsakan skulle göras vad så utspridda och att byggnaderna var så stora.

- Polisen har inga sådana båtar som kan ta oss ut till öarna, därför behövde vi hjälp från Gränsbevakningen, säger Taskila.

- Vi var tvungna att ha så många personer med i operationen för att överhuvudtaget hinna få allt gjort under dygnets ljusa timmar, uppger Tomi Taskila.

"Man dricker inte paraplydrinkar på en helikopterplatform"

Tiden får utvisa om det enbart är ekonomisk brottslighet som misstänks, eller något annat.

Medlemmen i riksdagens utrikesutskott, Svenska folkpartiets Stefan Wallin, noterar att objekten ligger nära en viktig farled och en del av försvarsmaktens skyddsområden.

- Om man bygger en helikopterplatform i den åboländska skärgården så gör man det kanske inte för att sitta och dricka paraplydrinkar och läsa Kalle Ankas pocket på den.

Lagförslag bör godkännas, tycker politiker

Försvarsministeriet håller som bäst på med att bereda en lagändring, som ska göra det svårare för vissa utlänningar att köpa mark och fastigheter i Finland.

- Vi måste ju veta vem som äger eller är nära strategiska eller taktiskt viktiga platser. Det är dags att vakna, säger Sannfinländarnas Mika Raatikainen, medlem i riksdagens försvarsutskott.

Också Stefan Wallin hoppas att lagstiftningen som är under beredning når riksdagen möjligast fort.

Tillägg klockan 14:57: Wallins och Raatikainens kommentarer.
Uppdaterat klockan 16.34 med uppgifter om att två personer begärs häktade.