Hoppa till huvudinnehåll

Ria Öling öser in mål i Danmark – otäcka skador överskuggade damallsvenska-omgången: ”Hon ligger på intensiven”

Brett Maron ligger på marken.
Brett Maron ligger på marken. Brett Maron ligger på marken. Bild: Christer Thorell/IBL/IBL/All Over Press Brett Maron

De blåvita landslagsdamerna var på hugget på många håll i Europa under helgens matchomgångar. Ria Öling har nu noterats för fem (!) mål på två matcher för sitt Bröndby – medan två otäcka smällar stal rubrikerna i Sverige.

Ria Öling är glödhet för tillfället.

Bröndbys blåvita anfallare inledde veckan med att stå för ett hattrick då Herlufsholm föll med 7–0 i cupen och då BSF stod för motståndet i ligan visade Öling att hon inte tappat formen. Resultatet: 5–0 – efter bland annat två fullträffar av Öling.

Ria Öling i landslagströjan 2017.
Ria Öling i landslagsuniform. Ria Öling i landslagströjan 2017. Bild: All Over Press Ria Öling

Sanni Franssi öppnade i sin tur målkontot för sin nya klubb Fortuna Hjörring, likaså i den danska ligan. Franssi stod för två mål då Ålborg föll med 8–0 i cupen och en fullträff då VSK Århus föll med 5–0 i ligan.

I den brittiska damligan ställdes Juliette Kemppis Bristol City mot Manchester City. Kemppi fick spela från start och stod för ett mål i matchen, som slutade 2–2. Adelina Engman stod i sin tur också på plan i 90 minuter då hennes Chelsea bortakryssade mot Everton med 0–0.

"En skada på njuren och en blödning"

Rosengård tog en övertygande 3–0-seger över Kristianstad i svenska Damallsvenskan, men det var en skrämmande skada i den första halvleken som stal all uppmärksamhet.

Kristianstads amerikanska målvakt Brett Maron åkte på en riktig smäll och blev liggandes en lång stund på marken. Målvakten fortsatte matchen fram till pausvilan, men åkte efter det till sjukhus.

Skadorna visade sig vara allvarliga.

– Brett ligger på intensiven i Malmö för observation i natt. Hon har fått en skada på njuren och en blödning. Hon har även fått en spricka på urinröret, säger Elisabet Gunnarsdottir, tränare i Kristianstad, till Kvällsposten och citeras av bland andra SVT Sport.

Det är ännu oklart om och när det blir en operation.

Skrämmande incident också i Stockholm

Emma Koivistos Kopparbergs/Göteborg åkte i sin tur på en svidande 1–2-förlust mot Hammarby och tappade samtidigt mark i kampen om ligatiteln. Också där åkte en spelare på en otäck skada då Göteborgs Beata Kollmats plötsligt föll ihop mitt på planen efter att ha nickat en boll.

– Hon mår sådär, hon är inte pigg om man säger så. Hon har förmodligen fått hjärnskakning så vi håller koll på henne här på tåget och har kontakt med vår läkare i Göteborg, säger tränaren Marcus Lantz till SVT Sport.

Julia Tunturis och Tia Hälinens Eskilstuna United åkte likaså på en förlust, Växjö var där starkare med 2–0.

Damlandslaget åker om en vecka till Kina för vänskapsmatcher mot både värdnationen och Portugal. Chefstränaren Anna Signeul publicerar truppen till matcherna senare på måndagen.

Källa: Pressmeddelande från Bollförbundet, SVT Sport

Läs också